КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Аржентина. Празниците на имигрантите

20 септември 2011

 

Населението на Аржентина е съставено предимно от емигранти и потомци на емигранти. Както казват хората - пъстра палитра от представители на различни националности и раси.

 

Всяка година септември се чества като месец на имигрантите. Българското културно дружество „Иван Вазов” в град Берисо – „провинциална столица на имигрантите” - взима дейно участие в предложените инициативи.

 

Празниците започват за нас, както повелява традицията,  с избирането на „царица на българите”, която да представлява българската общност по време на честванията. Тази година за „царица” бе избрана Хулиета Густинофф, братовчедка на "царицата" от миналата година Ажален Густинофф.

 

Короната на избраницата беше връчена обаче не в нашия град, а в град Долорес, намиращ се на 200 километра от Берисо.  Благодарение на усилията на Ана Гарголофф секретар на дружеството и Ружка Николова, негов председател, за първи път за българите и техните потомци в този град бяха организирани празничен обяд и концерт.

 

Над 70 души се събраха на обяда и аплодираха, когато Леандро Понсе, художествен директор на танцовия състав „Седянка”, положи короната на главата на Хулиета. Трябва да отбележим с особено радостно чувство, че и двете девойки са от танцьорките в „Седянка”.

 

На обяда присъстваха представители на други местни дружества и „царицата на емигрантите” с двете си „принцеси” от Долорес. На цариците бяха подарени букети цветя. Също с букет беше отличена Данка Георгиефф – първата българка, родена през далечната 1925 година и записана в регистрите на Долорес.

 

Обядът завърши с концерт на танцовия състав „Седянка”. След изнесената програма последваха обещания за нови срещи, както и извило се между масите хоро. В танците се включиха млади и стари, потомци на българи…и араби.

 

Именно потомците на арабите, преселили се в Аржентина,  ни предоставиха своя клуб, за да стане реалност този обяд и приятелската среща на представители на различни националности и култури.

 

Дни по-скъсно, на 4 септември, танцьорите на „Седянка” отново зарадваха публиката с красивите български танци, изпълнени този път на официалното откриване на празника на имигрантите в Буенос Айрес.

 

Концертната програма се състоя  в Музея на имигранта в аржентинската столица. Тази сграда, която сега е музей, през 30-те години на миналия век е била хотел. Оттам са преминали хиляди емигранти, пристигнали от Европа.

 

Същия ден, Ружка Николова, една от учредителките на Аржентинско-българската фондация, дългогодишен неин зам.председател, а понастоящем секретар по връзките и печата, получи диплома, връчена й като на емигрант със заслуги за културното израстване на Аржентина. Ружка Николова и съпругът й Хуан Петкофф в продължение на години издаваха вестник за българите в Аржентина...

 

...И отново се връщаме към празника и традициите. На 11 септември в Берисо се проведе символичното пристигане на емигранти с кораб. От него под звуците на „Върви народе възродени” слязоха и български емигранти.

 

Облечени с дрехи от тридесетте години, с куфарчета и кукли бебета, сънародниците ни тържествено стъпиха на кея в Берисо в памет на хилядите емигранти българи, които намериха дом в този град. Тук те работиха във фабриките за месни продукти…

 

На 18 септември предстои пътуване във федералната столица за участие във фестивал за народни танци. Престижно е и там да покажем български фолклор, който завладява души и сърца.

 

Информацията е предоставена от г-жа Ружка Николова, председател на културното дружество на българите в Берисо „Иван Вазов”, провинция Буенос Айрес, Аржентина