КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Гърция. Откриване на учебната година в Солун

20 септември 2011

 

На 15 септември председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов присъства на тържественото откриване на учебната година в българското неделно училище в Солун към светогорския манастир “Св.Вмчк Георги Зограф”. За първи път председател на ДАБЧ посещава училището, отворило врати през 2008 г.


Откриването започна с водосвет, извършен от Архимандрит Амвросий, игумен на манастира. Духовникът призова учениците към усърдие в учението и уважение към техните учители и родители.


Събралите се бяха приветствани от официалните гости, пристигнали на празника. Получиха поздравления от г-н Васил Вълчев, генерален консул на България в Солун и г-н Росен Иванов, председател на ДАБЧ.


В тържествената обстановка бяха прочетени поздравителни адреси, изпратени от г-н Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи и г-н Сергей Игратов, министър на образованието, младежта и науката.


 Държавната агенция за българите в чужбина дари на училището българска художествена литература, портрети, знаме, герб, дискове, представящи България. Ценно помагало в обучението по българска история ще бъдат изпратените 30 историчеки карти.


Допълнителна интересна информация за български откриватели и български постижения в модерния свят учениците ще получават от книжката „Татковина”, издадена от Общобългарска фондация ТАНГРА – ТанНанКра съвместно с Държавната агенция за българите в чужбина.


Щастливи, че отново влизат в клас, както и заради множеството раздадени подаръщи, учениците си тръгнаха изпълнени с ентусиазъм.


Дирекция „Български общности и информационна дейност”