КАЛЕЙДОСКОП

Форми и цветове – съвместна изложба на двама български творци в Съвета на Европа

19 септември 2011

 

Дени Орманова (живопис) и Живко Седларски (скулптура) за четвърти път заедно представят изложба със свои произведения, след Париж, Братислава и Дом Витгенщайн - Виена.
 
В дните 28.08.-23.09 2011 г., творбите им са изложени в сградата на Съвета на Европа в Страсбург.
 
На официалното откриване на изложбата, състояло се на 5.09.2011 година, присъства гениралният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова. Слово произнася г-жа ГабриелаБатани-Драгони-Генерален Директор на Културата в Съвета на Европа.
 
Скулптура и живопис се допълват в хармонията на цвят и форма. Творбите на Живко Седларски, който живее и работи в Северозападна Франция, са повлияни от тенденциите на модата и женското тяло. От тях се излъчва изисканост и пластичност.
 
Предложеното от скулптора чудесно хармонира със силната, ярка и екзотична палитра на живописта на Дени Орманова. Платната й са изцяло повлиани от едно нейно пътуване до Сингапур и флората на този остров.
 
И при двамата творци се наблюдава промяна в темата, което приятно приближава живопис и скулптура.
 
На откриването на изложбата присъстват посланикът на Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз Андрей Техов, спонсорите от Великобритания – Ан и Кристофър Грейсън, посланици и представители на различни нации, работещи в Европейските институции, хора на изкуството, гости.
 
Информацията е предоставена от г-жа Елена Арнаудова – директор на Българският културен институт в Братислава.