КАЛЕЙДОСКОП

Наши носии греят в Британския музей

16 септември 2011

Най-голямо внимание привличат накитите, носени от българките в миналото. Британци и туристи немеят пред пъстротата на българската носия. За първи път един от най-големите и богати музеи в света – Британският, приюти под покрива си тематична експозиция, посветена на Балканите.

 

Най-сериозно присъствие в изложбата има България. В просторната зала 2 на партерния етаж на най-посещавания музей в Лондон смаяни погледи събират носии на Каракачани и нашенци от Южна България.

 

Експозицията “Традиционни бижута и облекла от Балканите” продължава до 18 септември. Входът е безплатен.

 

Балканските артефакти делят една зала с изложба, посветена на Оман, като връзката е уникалността на националните облекла и бижута от тези два иначе толкова различни района в света.

 

Експонатите датират от XIX и началото на XX век. Те са предимно от България, Албания и Гърция.

 

Най-голямо внимание привличат накитите, носени от нашенките в миналото – пищните, накичени с пендари огърлици, масивните пафти, тежките, посребрени гривни и пръстени. Описани са и обичаите, при които се носят част от бижутата, както и скритата им символика – предпазване от зли очи.


 
Повечето от експонатите са дарени на Британския музей през 1971 г. от българското правителство. По-късно колекцията е попълнена и от частни дарители.

 

Александра Златинова, Лондон, сп. „Политика”, 09.09.2011