ПОСТИЖЕНИЯ

Новото българско кино на кинофестивала в Сараево

16 септември 2011

Новото българско кино бе представено по запомнящ се начин на 17-ия кинофестивал в Сараево. Общо 7 филма участваха в различни програми на фестивала. Два от тях бяха отличени от различни фестивални журита.


„Аве" на режисьора Константин Божанов спечели Специалната награда на журито и наградата на интернет портала Cineuropa. Божанов получи лично наградата в присъствието на актьорите Ованес Торосян, Анджела Николова и продуцента Димитър Гочев от жури с председател израелския режисьор Ари Фолман („Валс с Башир").


Копродукцията на България и Франция участва с успех в Седмицата на критиката на фестивала в Кан през май. Голямата награда в игралния конкурс бе връчена на „Breathing" на Карл Марковиц.


„Втори дубъл" на Надежда Косева спечели втората награда в късометражния конкурс (1st Special Mention). Филмът, копродукция на България и Германия, бе представен в Сараево от режисьорката и продуцента Стефан Китанов. Наградата бе връчена от председателя на журито Милчо Манчевски („Преди дъжда"). Голямата награда получи „Мецанин" на Далибор Матанич.


Гвоздеят на церемонията бе присъствието на звездната двойка Анджелина Джоли и Брад Пит. Джоли получи специална награда „Сърцето на Сараево" за своя принос в киното. Двамата направиха най-дългата разходка по червения килим в историята на фестивала.


Oстаналите български филми, представени в Сараево, бяха „Островът" на Камен Калев, „Подслон" на Драгомир Шолев, „Манчестър Юнайтед от Свищов" на Стефан Вълдобрев, „Правилата на ергенския живот" на Тонислав Христов и „Хромони" на Ина Николова и Райна Атанасова.


Информацията е публикувана в News.bg, август 2011