КАЛЕЙДОСКОП

Глас от Америка : „Заедно да се учим, да се веселим и да растем щастливи и знаещи!”

15 септември 2011

Ето я и новата учебната година - за някои от нашите ученици тя ще бъде първа - било в подготвителна група или в първи клас, за други - поредната година, посветена на изучаването на родния, българския език.

 
Със светнали, любопитни очи, отворени за знание като цветовете на слънчогледите - символ на нашето училище, децата изпълниха родното училище със смях и радост.


За втора поредна година Министерството на образованието, младежта и науката потвърди не само легитимността и подготовката на преподавателите, но и организацията и успехите на училище “Слънчогледи”, като ни одобри отново по програмата “Роден език и култура зад граница”. Щастливи сме, че българските държавници най-сетне насочиха вниманието си към училищата зад граница и очакваме  приемането на закона, който да ни направи част от българската образователна система.


“Какво да очакваме тази година?” Това е въпросът, който занимава повечето родители в началото на всяка учебна година.


Първо, сериозна учебна работа в класовете, домашни работи, тестове за входно и изходно ниво, текущи тестове, писане на есета, преразкази и други текстове, работа по проекти. Звучи трудно, но с постоянство всяка работа е лека.


Второ, нов учебен календар, който ще позволи равномерно академично натоварване, за да бъде българското училище място за  комплексно изграждане на българска духовност.


Трето, нови и интересни извънкласни форми. Продължава работата на клуб “Млад журналист”, а материалите на нашите ученици ще се изпращат  в местните вестници.

                                                             
Танцова формация “Нашенчета” продължава подготовка за нови изяви, като тази година предлагаме занимания за начинаещи и за напреднали в две отделни групи. Надяваме се, че ще успеем да научим заедно нови хора и ръченици. Ателие “Млади творци” ще помогне на всички желаещи да се запознаят с цветовите гами на българското творчество, това е едно чудесно място за изява и учениците обикновено се представят с творчеството си в различни конкурси с деца от други български училища в чужбина. За първа година имаме учител по китара и тамбура, млад и амбициозен човек, който сме щастливи да посрещнем в нашия екип.


Очакваме да работим всички заедно - учители, ученици, родители, приятели и доброволци, спонсори и дарители. Очакваме нови идеи, съвместна работа и подкрепа, за да успеем да дадем още повече на нашите деца, да ги запознаем с българското наследство така, че да остане завинаги в спомените им и то по такъв начин, че някой ден да решат да се върнат в България или да продължат да предават българското на техните деца.


От името на училище “Слънчогледи” пожелаваме успехи на всички ученици през новата учебна година! На добър час!

 
Текстът е написан за в.”България Сега”, където е публикуван.
Заглавието е на информационния портал „Родина”.

 

WWW.BULGARIASEGA.COM
 

Slanchogledi School                

577 Pennsylvania Ave, Ste. 201              

Glen Ellyn, IL 60137
Vania Nalbantova & Milena Nikolova