ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Мирослав Нотев: „Лондон предлага много възможности за реализация и е световен мултикултурен център”

14 септември 2011

 

Здравейте Мирослав. Понякога младите хора избират университета, в който ще учат  тъй да се каже „постфактум”. Първо се насочват към града, където искат да изкарват дните си през студентските години. И сетне, гледат към вариантите за избор на определен университет. Дискусионно. Но не е неразбираемо. В света на високите технологии и отворените общества има много възможности за информация и осъществяване на избор. Как е при вас?


Аз уча в Queen Mary University of London. Изборът ми на университет беше добре премислен. Първо, бях посещавал Лондон два пъти преди да замина да уча там и поради това имах добри впечатления от града. Виждах го като идеалното място за млад човек, който е решил да се развива, тъй като, освен че градът предлага много възможности за реализация, той е и световен мултикултурен център, което дава шанс на човек да се срещне с хора от цял свят и да опознае чужди култури. Иначе изборът ми на самия университет беше формиран изцяло на базата на събирани мнения и оценки от интернет…

 

…Предполага се, че за „морски вълк” в света  на интернета, не сте се стреснали от някоя изненада от „последната минута” или от реалности, които бихте искали да са малко по-различни… 


 Най-приятната изненада от университета ми беше това, че той се оказа по-престижен от очакванато, а и нивото на обучение е наистина високо. От друга страна, бях неприятно изненадан от скептичното отношение на част от състудентите ми към българи и към източно-европейци като цяло, тъй като там този общ знаменател се слага много често. И макар че нямах проблеми с интеграцията в студентското общество, скептицизмът на някои от студентите ме подразни.

 

Прав сте. Лепенето на етикети, още повече етикет като „източно-европеец” си е май практика от и на  миналото. Как обаче изглежда програмата  ви в университета?


Програмата ми не е натоварена от гледна точка на това, че лекциите и семинарните упражнения не заемат много голяма част от времето ми. Въпреки това, обучението е доста индивидуално и самостоятелно, което означава, че съм натоварен, тъй като прекарвам доста време за подготовка. Но смятам, че всичко е въпрос на добра организация, затова и разпределям задачите си, така че да намирам време за почивка и извънкласни дейности.

 

Свикнали сме да си мислим, че в модерното общество, в западните университети, отношенията преподаватели – студенти са много либерални, отворени към по-свободен разговор и по най-различни въпроси…


Отношенията „преподаватели-студенти“ са доста по-освободени от това, което очаквах. По-голямата част от преподавателите са готови да ти дадат съвет, свързан с дадения предмет и да ти помогнат, когато имаш нужда. Освен това, всеки от студентите има личен съветник, който помага на студентите, не само в процеса на обучение, а и при  разискване на проблеми от лично естество.

 

Много ли чуждестранни студенти избират следването им да протича именно във вашия университет?
 

Това зависи предимно от специалността. Тоест има тенденция определени специалности да са предпочитани от студенти от определена националност. Като цяло, съотношението на чуждестранни и британски студенти в Queen Mary е грубо 50 на 50.

 

Какви са възможностите да участвате в програми и да пътувате за изкарване на  семестър в други висши училища?


Както в повечето европейски университети, студентите имат възможност да изкарат семестър или цяла година от обучението си в чужбина. Това се случва по организирана програма. В зависимост от връзките между университетите, годината изкарана навън, може да бъде зачетена към периода на обучението за бакалавър, без то да се удължава от три на четири години.

 

Какво ви е впечатлението от българите, с които общувате и сте срещнали във Великобритания?


Като цяло има два вида българи. От една страна, такива, които отказват да се интегрират в новата среда и предпочитат да общуват единствено със сънародници. И те остават изолирани от университетските инициативи. От друга страна, има българи, които лесно се интегрират в  студентския живот и стават част от инициативите. Аз имам дори позната българка, която се кандидатира за президент на Студентски Съвет. Но като цяло това е въпрос на личен избор и най-често участието в инициативите зависи от това колко е натоварен даденият студент. 

 

Има ли интересни инициативи в университета , за които да споделите?


Има много интересни инициативи, но прави впечатление, че повечето от тях не са традиционни. По-скоро непрекъснато се обновяват, променят, се създават нови такива. По този начин се поддържа интереса на студентите. Част от традиционните инициативи са театралните представления на студентите, учещи актьорско майсторство и спортните състезания между различните студентски сдружения.

 

А българските празници….сещате ли се за тях?


С мои приятели българи, живеещи в Лондон, отбелязваме голяма част от националните  и християнските празници.

 

Вашата любима мисъл е:


“When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace."– JimiHendrix.
„Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.“ - Антоан дьо Сент-Екзюпери.

 

Благодаря ви. С  Мирослав Нотев, който участва в програма на летния стаж в ДАБЧ,  разговаря Димитър Карарусинов