КАЛЕЙДОСКОП

Две сърца туптят в едно. Българи и кипърци заедно на панаира

14 септември 2011

Имахме честта да участваме на 11 септември в Панаира на народните занаяти в Йолоу. Поканени бяхме от създателя на етнографкия музей там д-р Нестор Михалис.

 

Включихме се в проявата с танци, песни, наредихме изложба от мозайки.

 

В самодейния фолклорен колектив влизат Дени, ученичка от българското училище в Пафос, няколко сестри от болницата Евангелизмос, както и  Йови - учителка в  нашето училище. Програмата ни е подготвена с много любов от Васко.

 

Специално за панаира изработихме мозайки, които са наша запазена марка. Представихме и кулинарни специалитети. Гостувахме с продукти на фирма „Био фреш”, изготвени на основата на прословутото наше розово масло.

 

Пред публиката и посетителите на панаира изпяхме няколко народни песни, които силно въздействаха. За колоритната ни изява искам специално да благодаря на Иван Ангелов.

 

Научихме как се приготвят ароматните и много вкусни кипърски гозби – локумадес, суфла, клефтико и др. Плетохме кошнички, тъкахме на стан, наблюдавахме  как се изработват прословутите кипърски пана от буби.

 

С  много вълнение разгледахме същия ден кипърския етнографски музей в Йолоу.

 

Музеят е запазил мелницата, различни битови предмети и сечива, винарската изба. Нестор Михалис е бил  завладян е от идеята за отварянето му, след посещението му през 1974 година на етнографския комплекс „Етъра”, близо до Габрово.
 
Кипърският етнографски музей в Йолоу се намира на 20 км. от Пафос в посока Полис. Построен е в коритото на отдавна пресъхнала река. Заслужава си да се види!

 

На този ден се играха както български народни танци, така и кипърски – зайбекита. Състоя се запомняща се среща на култури.

 

Впрочем, като се озовете в Йолоу, питайте местните за Васко и неговата група. Може и да си спомнят. Мисля си, че танците са впечатлили както българи, така и кипърци.
 
По информация, предоставена от Даниела Събева, директор на българско училище в Пафос