КАЛЕЙДОСКОП

Шести ”Ден Първи” в Париж

13 септември 2011

 

На 10 септември 2011 г., отворихме страницата, на която ще напишем заедно, все по-многобройни и все по-вярващи в това, което правим, шестия летопис на българското училище ”Кирил и Методий” и детската градина ”Зайченцето бяло” в Париж.

 

Французите казват, когато някаква много красива емоция прелети неусетно между двама души, че е преминал ангел. На нашия шести ”Ден първи”, ангелите си бяха дали среща сред клоните на дърветата на фондация ”Йожен Наполеон” на номер 254, улица Фобур Сент Антоан в Париж, която е нашето гнездо. Докоснаха всекиго от нас, превърнаха в празник всеки жест и направиха от него благословия.

 

С приказния слънчев ден, с българския химн, който отприщва нарочно сложени в скоби сетива и спомени, с посрещането на училищното знаме, с балоните, с детската песен, с ”Аз съм българче”, със стихотворението за първолаците, с поздрава на посланика ни, г-н Марин Райков, дошъл със съпругата си, с менчето с вода, за да ни ”върви”, със здравеца, с венеца, под който първолаците тръгнаха към учебната си стая, с детските смехове и с родителските трепети. С 25-те ни нови ученици...

 

Пожелаваме си още една успешна и красива учебна година. Пожелаваме си тя да бъде административно и финансово по-спокойна. Пожелаваме си мъдър закон за българските училища в чужбина. Пожелаваме си всички български училища в чужбина да вървим в една посока и да имаме едни и същи приоритети, защото посоката за едно училище може да бъде само една и тогава приоритетите са ясни.

 

Вратите ни остават отворени за всички родители, прозряли ползата и богатството от изучаването на родния ни език, дори когато са решили да изживеят живота си извън България. Децата ви са добре дошли по всяко време на годината, ще им намерим най-доброто място според нивото им на владеене на езика.

 

Боряна Евтимова,  секретар на асоциацията "Български език - език европейски"