КАЛЕЙДОСКОП

Училището е духовен мост към Родината. В Нидерландия откриват новата учебна година

07 септември 2011

На 27.08.2011г. Българското училище „Св.Св.Кирил и Методий” в Лайден, Нидерландия отвори врати за започването  на 2011/2012 учебна година.


Краткото холандско лято бързо свърши. Училищният звънец с меден звън отново събра от цяла Холандия много деца – настоящи и нови ученици, техните родители и скъпи гости. Пъстроцветните букети, детските усмивки и приятелските поздрави огряха дъждовния първи учебен ден.


Tържественото откриване се състоя в голямата зала на училището, украсена по стара българска традиция с родния трибагреник, лика на Солунските братя и свежи цветя и здравец. Г-жа Таня Арабаджиева, директор на училището, приветства всички с добре дошли и пожела успешна и запомняща се учебна година с радостни вълнения и весели празници. Поздравителен адрес от името на Българското посолство в Хага, Нидерландия прочете Маргарита от 6 клас.


Председателят на Управителния съвет на Училищното сдружение, г-н Тодор Стефанов, пожела здраве и успехи на учениците. Напътства ги  все така с желание и ентусиазъм да идват на училище. „Големите” второкласници посъветваха в стихчета първолаците как трябва да си учат уроците, но издадоха и тайната, че ще има и много време за игра.


И тази година в края на тържеството всички в залата с много обич и вълнение запяхме „Върви, народе, възродени!”. И учителите поведоха класовете си за първия учебен час…


Всички деца получиха комплекти нови учебници, учебни тетрадки, учебни помагала и ученически раници с името и новото лого на училището. Те са осигурени благодарение на програмата “Роден език и култура зад граница“ на МОМН. Радваме се за спечеленото финансиране за представения от нас проект.


Българското училище в Лайден е отворено за всички деца, желаещи да знаят своя роден език, история и култура.  В детската градина най-малките палавници ще могат да играят и общуват на български език със своите връстници. За тях са подбрани любими български приказки, детски песнички и забавни игри. В предучилищната група ще се работи с учебните помагала за подготвителните класове. Учениците са разпределени по класове от1 до 7 клас според нивото на знания и притежавано удостоверение за завършен клас.  Първокласниците ще могат да учат родното слово с новите буквари, а по-големите ученици ще продължат да затвърдяват и разширяват знанията си по български език и литература, история и география на България, българска музика и фолклор.


И през новата учебна година  училището ни ще бъде духовен мост към Родината, ще съхраняваме и популяризираме българската култура, традиции и обичаи. С много настроение и родолюбие ще празнуваме нашите български празници заедно – деца, родители, учители, българската общност в Холандия и всички наши приятели.


Българското училище в Лайден пожелава на всички деца, родители и учители „на добър час”, много усмивки и успехи през новата учебна година!


Информацията е предоставена от г-жа Ариета Семерджиева, преподавател по български език и литература, Нидерландия