КАЛЕЙДОСКОП

Български ритми в Испания. Панаирът в Хатива

02 септември 2011

Часът е: 23:10.Четвъртък вечер e. Ресторантът, в който работя, е пълен, продължават да влизат клиенти, пристигнали от градове и села на област Валенсия, за да се насладят на спектакъла „Августовски панаир”. По лицето ми започва да се чете отчаяние. След 15 мин. е участието на танцовия ни състав и няма да успея да ги гледам. Бързам, разчиствам, нося сметки, спънах се, счупих една чаша и накрая - свалих престилката и заявих на колегата, че за нищо на света няма да пропусна първото участие  на български танцов състав, и то именно на нашия самодеен колектив към асоциация „Балкан”. Тичайки към централната улица на града, чух мелодията на „Празнична сюита” и аплодисментите на публиката. Стана ми драго и гордо – Успяхме!


Най- старият панаир в област Валенсия – този в Хатива е събитие с голямо културно и икономическо значение. Голям празник с дълга история: началото му е в далечната 1250 година. Оттогава вече 760 години августовският панаир събира хора от цяла Испания. На площ от 45 000 кв.м. са разположени сергии, атракции, ателиета и щандове, които посетителите могат да разгледат и на които се предлагат най - разнообразни неща: от образци на валенсианското керамично изкуство през типичния испански сушен бут и зрял кашкавал до ръчно изработени ветрила, бастуни и селскостопанска техника.


Освен комерсиалното измерение, панаирът на Хатива има няколко други – културно, музикално и спортно. На публиката се предлагат концерти, състезания, с две думи - много богата програма и за всички вкусове. На този панаир през август 2011 година обаче две неща се случват за първи път. И понеже са свързани с българското, за нас те имат още по- голямо значение. В т.нар. „Книга на панаира”, която се издава всяка година, за първи път е публикувана статия от имигрант. Втората приятна изненада за асоциацията и за всички българи е отправената от страна на кметството покана към танцовия състав „Българи” за участие с концерт в нощната програма на панаира.

                                                           
Трудно е да се опише вълнението на всички от състава, на хореографи и танцьори. Едновременно със самочувствието за оказаната  ни чест идва и притеснението от голямата отговорност. В същата тази програма се канят  професионални чуждестранни състави, а ние сме самодеен състав. При това, в наличност момента са само половината от танцьорите ни. Другите са на заслужена  ваканция в България. И следва най-логичното – в малкото време до началото на панаира танците се „преустройват”…
 

 Изживяваме тази вечер в Хатива истинска „българска приказка”! Красиви, самоуверени, танцьорите ни заразяват публиката с изпълненията на Везала Рада, Еленино хоро, Варненски танц. Аплодисментите дълго не стихват. Раздават се викове „Браво!”. Щастлива съм!


Споделих в „Книгата на панаира”, че за мен този голям празник е като пъзел, чиито кубчета се подреждат с много любов и внимание година след година. Не се съмнявам, че в красивият пъзел и догодина ще има забелязвано българско „кубче”. Това ще е завладяващата душите и сърцата програма на състава „Българи”.

 
Информацията е предоставена от г-жа Ваня Пенчева – Асоциация „Балкан”, Хатива, провинция Валенсия,  Испания