КАЛЕЙДОСКОП

Сънища от Барселона

02 септември 2011

 На 4 август в сградата на Федерацията на перуанците в Каталуния се състоя първото представяне на книгата „Срещи с Лудия”, написана от Таня Иванова-Солер.На премиерата са присъствали испанци, перуанци, руснаци и българи.

 

 Таня Иванова-Солер вече дълги години живее в Барселона. Работи като преводач, представя българската култура и традиции пред местната публика, печели симпатии и приятели на България.

 

Истории или сънища? Има и от едното, има и от другото. Книгата предлага интересни истории, свързани с хората, които Таня среща в ежедневието. Конкретна случка се вплита във фантазията, търсят се внушения.

 

Посланието към хората е, че няма врагове, търсим враговете в другите, защото така е по-лесно. Нещата около нас се объркват, защото не сме ясни в желанията си, споделя Таня.

 

Лудият не е конкретен човек, а събирателен образ на хората, с които се срещаме, общуваме. Не вярвам в случайностите. Когато човек знае какво иска - желанията се изпълняват, казва създалата в областта Каталуния асоциация на българите и българско училище.

 

„Къща Тракия, България в Каталуния”, която Таня Иванова оглавява, държи много на представянето на българската култура и традиции, на срещите на представители на различни култури, на запознаването на хората с нови култури и на общуването.

 

В главата за „синьото куче” се говори за интерпретациите, разминаванията, създаването на проблеми, там, където ги няма. Вместо да видиш дървото – виждаш синьото куче, което ще те ухапе, се усмихва Таня.

 

Най-големият ни враг е мързелът и страхът. Всички имат талант. Трябва да се работи усилено, за да се разкрие, смята авторът на споделените сънища.

 

Книгата е излязла на испански език, но е преведена от авторката и на български. Съвсем скоро с нея ще се запознаят и българските читатели в Родината и.

 

Желае книгата й да достигне до българите в Барселона или Валенсия. Наясно е, че й предстои литературно четене в Барселона, когато ще се съберат в асоциацията „Къща Тракия, България в Каталуния”.

 

Проявилите интерес към българското издание на книгата, могат да я потърсят на мейл-а tanyaivanova72@gmail.com