КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Украйна. В Каменка отбелязват 200 години от основаването на селото

01 септември 2011

 

От 26 до 28 август 2011 г. в село Каменка (старото име е Ташбунар), Измаилски район, Одеска област, Украйна се състояха прояви, посветени на 200-годишнината от основаването на селото. Каменка е едно от най-старите български поселения на територията на съвременна Украйна.


Провеждането на инициативите, свързани с юбилея,  е от изключително значение за съхраняването на българското съзнание сред представителите на българската диаспора в този регион на страната, където сънародниците ни са над 150 хиляди. Проявите способстват за развитието на културните връзки между България и Украйна, както и за популяризирането на българската култура и изкуство.
 

На тържествата, посветени на голямата дата, присъстваха депутати от Върховната Рада (парламента) на Украйна, представители на областната и районната държавна администрация, както и ръководителите на двете най-големи обединения на българските дружества в Украйна – президентът на Асоциацията на българите в Украйна г-н Антон Киссе и президентът на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна” г-н Юрий Граматик.


Държавната агенция за българите в чужбина беше представена от Ангел Маринков, началник на отдел „Административно-правно обслужване” и Валерий Радолов, главен експерт в дирекция „Български общности и информационна дейност” който отговаря за работата с общностите в страните от ОНД.


Сред участниците имаше представители на български обществени, младежки и студентски организации. Пристигнаха гости от Добруджанския край в България, с който Каменка поддържа много тесни културни и социални връзки, както и много каменци, живеещи в различни страни.


Състояха се редица културни и спортни събития, концерти и панаир.


В Дома на културата на с. Каменка бяха организирани тържествено събрание и концерт, посветени на 200-годишнината от създаването на селото. Прочетени бяха поздравителни адреси от официалните лица и почетните гости. От името на Председателя на Държавната агенция за българите в чужбина поздравителният адрес прочете г-н А. Маринков. Връчени бяха и подаръци за юбилея на селото. В концертната програма взеха участие професионални и самодейни музиканти и артисти от с. Каменка и други градове и села от Украйна, както и български колективи от Добрич и Шабла.


Празнична литургия  отбеляза осветяването на възстановения храм „Свято Успение Богородично”. Средствата, необходими за реставрацията, са осигурени както от дарения на каменци, така и от бюджета на кметството.


Валерий Радолов,


гл. експерт в ДАБЧ