ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Конкурсът „Млад български поет” излъчи двете големи звезди

31 август 2011

 

Стана прекрасна традиция провеждането на конкурса „Млад български поет”, организиран от Френско-българската асоциация „Прованс - България”. Инициативата предлага написване на стихотворение на френски език от български ученици в България по предварително зададена тема.

 

На 31 май 2011 година се състоя заключителният етап от проявата. В тържествена обстановка в София се събраха петимата призьори, номинирани от специално жури за най-добре изявили се млади творци. Съгласно регламента на конкурса, те трябваше да излъчат победителя в престижната инициатива.

 

Младите поети се представиха на среща-разговор пред ново жури, състоящо се от д-р Светла Колева от Института по социология, член на асоциацията, г-жа Мирей Мартен, секретар на асоциацията, Н.Пр. Иван Станчов, бивш посланик на Република България в Лондон, г-н Дени Дансет, бивш почетен консул на Република България във Франция, г-н Ричард Лескюр, аташе по образователните въпроси във Френския културен център в София, г-н Вили Абал, отговарящ за маркетинга и комуникациите в Сосиете Женерал Експрес Банк, партньор по проекта.

 

Много вълнение, напрежение и стрес. Накрая отличията бяха обявени от посланика на Френската република в Република България Н.Пр.Филип Отие. Лавровият венец на победителя получи Цветана Илиева от гимназия  „Добри Войников” в София. Втора награда беше отсъдена за Любомира Детева, от гимназия „Жолио Кюри” във Варна.

 

След двамата най-добре представили се участника във втория кръг на конкурса, на следващите места се класираха съответно Венелин Николов, Емануела Петкова и Симона Лукарска. Всички те получиха много подаръци.

 

Отличените поеми са публикувани на сайта на сдружението.

 

Двете най-добре представили се в конкурса за млад български поет млади дарования бяха удостоени със самолетен билет, за да пътуват в Южна Франция през м.юли, в региона на Прованс, където ги очаквахме с радост, за да бъдат седмица на гости при нас.

 

Информацията е предоставена от г-жа Мирей Мартен , секретар на Френско-българското сдружение „Прованс - България” в Екс ан Прованс, Южна Франция