ПОСТИЖЕНИЯ

Петър Славов младши свири с най-добрите джаз музиканти в САЩ

31 август 2011

 

Джаз-музикантът Петър Славов за музиката и за баща си – легендарният барабанист на „ФСБ”
 
Петър Славов младши участва със сборна българо-американска формация в програмата на първото издание на джаз фестивала A to JazZ( София, 1-3 юли 2011). Музикалното събитие преминава под мотото „Америка на джаза". Трите фестивални дни проследяват автентичните течения в джаза - от диксиленда от началото на 20-ти век, през суинга на 30-те и 40-те, бибопа и мейнстрийма на 60-те и 70-те и легендарните песни на Франк Синатра, до някои от днешните модерни лица на джаза.
 
….На 3-ти юли купонът започва с квартета Open Ended на басиста Петър Славов, който близо две десетилетия живее в САЩ и твори заедно с големите имена от световната джаз сцена. Освен Петър, специално за фестивала, от Щатите пристигнаха още саксофонистът Рик Димузио, преподавател в Berklee College of Music, пианистът Асен Дойкин, както и младият барабанист Колин Странахан.
 
Петър Славов младши, синът на легендарния барабанист на ФСБ, е царят на контрабаса. Той свири с най-добрите джаз музиканти в САЩ и макар че огромният му инструмент често стои в сянката на китарата или сакса, успява да се докаже безапелационно. Живее в Ню Йорк, рядко си идва до България повече от веднъж годишно. Когато го прави, е заради майка си, която е сама, откакто Пеци почина пред три години. А и от приятелите му не е останал почти никой тук. Носталгията не е присъща за Петър Славов. От България обаче му липсва миналото
И най-вече - баща му…
"Много пъти ми се иска да споделя с него разни неща”, споделя Петър. Често сънувам как разговаряме. А може би не е точно сън. Празнотата е много голяма. Когато близък човек умре и светът умира, става различен - подобен на предишния, но не съвсем. За мен стана по-студен без баща ми".
Петър Славов, лидерът на култовата група „ФСБ”, остава във фамилните хроники със своята решителност. За него няма невъзможни неща - особено когато се отнася до младши. С никакви средства успява да постигне всичко. "Изключително деликатен човек. Всеотдаен. Страхотно слънце", връща лентата сега синът. И си дава сметка, че невинаги е разбирал докрай толерантността на баща си.
"Помагаше на хората толкова фино, че някои и досега не знаят, че именно той им е сложил рамо", казва Пепи. Старши дори побутва леко, когато някой талантлив музикант трябва да влезе в Академията. Може би защото открай време е наясно с цената на нещата от живота. Сиракът, израснал по улиците на опасния софийски квартал "Христо Ботев", се превръща в бунтар барабанист…
Сега Петър Славов продължава мечтата на баща си. "Неговите съвети са част от мен. Винаги ми казваше, че не го интересува какъв ще стана, важното е да съм добър човек". Баща му не е от амбициозните родители, които често стигат до тормоз в стремежа си да направят децата си нещо. Вината на старши за избора на музиката от младши е косвена. Пряко той никога не го е насърчавал или настоявал да избере пътя на нотите. Няма как обаче Пепи да не се впечатли от свирнята, турнетата, овациите, блесналите от възторг очи на хубавите момичета. „ФСБ” е в топ 3 на най-великите български групи на всички времена. Рокаджиите пълнят зали и стадиони още през 80-те години на миналия век. Еуфорията е пълна.
"Беше невъзможно да стана друг", казва синът.
В началото Пеци държи далеч сина си от барабаните.
Малкият започва с пиано, но буйният му нрав хич не го задържа пред клавишите. Често се случва да вдига фамилията по тревога, след като не се е явил на урок, а вместо това кара колело в парка и лудее с приятели. "Много талантлив, но от него нищо няма да стане", казват всичките му учителки по пиано. С баща си заедно избират контрабаса, който поради размерите си се отдава на по-големите деца. Години по-късно старши ще признае, че много се е надявал той да избере баса.
Изобщо младши е адски диво дете и чупи наред. "Моите родители не вярваха в наказанията", хвали се Петър. Най-голямото обаче е да прочете неодобрението в очите на баща си. С него говори за музика, а с майка си - за книги. За кратко залита по силата на думите, а и досега е ненаситен читател. От онези, които губят дни и нощи, докато не свършат страниците.
Преди да разбие конкуренцията в САЩ, в родината го наричат "връзкар". Сега обаче това хич не го дразни. "Любовта към музика е най-важното. Затова станах добър. Човек успява, когато е убеден, че ще го направи. А и ритъмът е дълбоко заложен у всеки от нас", коментира Петър.
Сега му предстоят записи с формацията Open Еnded. Композира, а в свободното си време обикаля Ню Йорк и фотографира сградите в стил артдеко.

Елица Иванова, в.”Стандарт”

ВИЗИТКИ
·             Петър Славов "Пъпеша" (1941 - 2008) започва кариерата си на 15 години в "Джаза на оптимистите".
·             През 1965-та става барабанист на "Джаз фокус 65". С Милчо Левиев, Симеон Щерев, Любомир Мицов легитимират българския джаз пред света. Участва най-престижните джаз-форуми - в Монтрьо, Швейцария, получават наградата на критиката.
·             През 1968 г. издават албума "Jazz Focus '65 Ч Bulgarian Jazz Quartet" в Западна Германия - първият отвъд "желязната завеса".
·             Барабанист на "Сребърните гривни".
·             Свири с оркестър "София", Леа Иванова, Константин Носов, Симеон Щерев квартет, оркестър "Експеримент".
·             От 1979 до 2006 г. е барабанист и лидер на рокгрупата ФСБ.
 
·             Петър Славов син е първокласен джаз музикант, който разделя времето си между концерти за най-престижните клубове и фестивали.
·             Завършва "Бъркли" със стипендия.
·             На третия месец в колежа свири с големите Дейв Либмън и Джейми Хадад. Година по-късно вече е в легендарния клуб Wally's Caf с групата на тромпетиста Дарън Барет.
·             Учи при Хал Крук, Джордж Гарзоун и Джо Ловано.
·             Представя колежа на Monterey Jazz Festival.
·             Свири с триото на барабаниста Франсиско Мела. Пътува на турнета с певицата Софи Милман. Работи по втория албум на Аманда Бейсингър.
·             Сега е член на българо-американската формация Open Ended с Рик ДиМуцио (саксофон), Асен Дойкин (пиано) и Колин Странахан (барабани).
 
 Петър Славов се представя на много от най-престижните музикални фестивали, както и в клубове, където свирят джаз, по света:
The Monterey Jazz Festival, The North Sea Jazz Festival, Umbria Jazz Festival, Jazz a Juan(Antibes), Olympia(Paris), Massey Hall (Toronto), La Cigale(Paris), Paris Jazz Festival, Montreal Jazz Festival, Bataclan(Paris), New Orleans Jazz Festival, MGM Grand (Las Vegas), Jazz in Marciac, Dubai Jazz Festival, Istanbul Jazz Festival, Skopje Jazz Festival, Boston Globe Jazz Festival, The Blue Note(New York), The Blue Note(Milan), The Blue Note(Tokyo),The Blue Note(Nagoya),The Jazz Bakery, Yoshi's, The Dakota, Folly Theather, Scullers, Regatta Bar, Joe's Pub, Sweet Rhythm, The Jazz Standard, Small's, Fat Cat, Cornelia Street Cafe, Calle 54(Madrid), Bimhuis(Amsterdam), Moods am Schifbau(Zurich), Widder Bar(Zurich), Zappa(Tel Aviv), Ronnie Scott's(London), Duc des Lombards(Paris), A-Trane(Berlin),Severance Hall and the legendary Minton's Playhouse in Harlem.