КАЛЕЙДОСКОП

Никола Манев с ореола на модернист и откривател

22 август 2011


На 18 юли в града, стожер на културата и традициите – Пловдив, беше открита изложбата на големия български художник Никола Манев. Платната бяха представени под надслов „Небесни магистрали”.

 

Един месец в Художествената галерия в Пловдив изложбата беше най-яркото събитие за ценителите на изящните изкуства в града, където могат да бъдат видяни картините на изключителни творци като Златю Бояджиев или Цанко Лавренов.

 

Платната на художника Никола Манев се намират в десетки държави, в стотици колекции. Всеки път на негови самостоятелни изложби той не престава да изненадва с нови платна, създадени с духа на пътешественика и с погледа на откривателя.

 

Париж е артистичното „убежище” на твореца Никола Манев дълги години, защото е люлката на модерното изкуство, защото атмосферата магнетично привлича твореца…Париж навярно е в сънищата му.

 

Манев обаче се раздава с голяма страст: обичан е и във Франция, и в България. Болницата в Чирпан има шанса да получи финансова подкрепа и нова апаратура благодарение на контактите на Никола Манев във Френската Република.

 

Благодарение на характера му - открит за медиите събеседник и същността му – голям родолюбец, той не просто се завръща година след година в родна България. Ами закупува и реставрира възрожденска къща в родния Чирпан.

 

И днес, когато посетите Чирпан – като в притчите казано - ще видите две забележителни места: родната къща на безсмъртния български поет Пейо Яворов и къщата-галерия с платна на големия художник-модернист Никола Манев.

 

Двата музея са един до друг, включени са в каталога на предложените забележителности у нас -100-те национални туристически обекта. Хубаво е да бъдат посетени от всеки млад човек, обичащ България. Да влезе там всеки българин, закърмен с любов към българската култура и България, независимо от това с какво се занимава в момента и къде постоянно пребивава.

 

Срещите с изкуството на Никола Манев зареждат с много настроение. Те са и възможност за размисъл: позитивните практики имат много важно място в светоусещането ни и заради самочувствието ни.

 

Изложбите на Никола Манев са позитивната практика, която силно впечатлява. Това, може би, в един момент да е на ума и в сърцето на всеки български творец в областта на изящните изкуства: повече българи от различни български градове да разпознават картините ти, да бъдат завладяни, запленени от таланта ти и сътвореното от теб.

 

Благодарим ти, за това, което правиш, Маестро!