КАЛЕЙДОСКОП

In memoriam: Димитър Паница

03 август 2011

След тежко боледуване на 29 юли в Париж почина Димитър Паница. Напусна ни един много достоен българин, радетел на демокрацията и развитието на гражданското общество.


В живота си, прекаран в най-активните му години за творческа изява в изгнание, Димитър Паница работи за сп.”Рийдър Дайджест”, като стига до поста зам.главен редактор. През 90-те години на миналия век създава в България фондация „Свободна и демократична България”.


Димитър Паница е дългогодишен член на Международния институт за стратегически проучвания ( IISS) – Лондон, на Англо-Американската ПресАкадемия в Париж, както и на Института за демокрация в Източна Европа (IDEE).


В България създадената от него фондация е известна също така и с учредените награди „Паница” за разследваща журналистика, които формираха настроение в обществото към изясняване на сложни икономически и политически въпроси, за разглеждане на теми от голямо значение за утвърждаването на младата демокрация и гражданския контрол над властта.


Носител е на висше държавно отличие в Родината си – орден „Стара планина”, връчен му през 2000 г. за заслуги за развитието на гражданското общество.


Димитър Паница е от тези значими личности в най-новата българска история, които подкрепиха идейно и финансово прохождането на българската демокрация, беше радетел за общество на откритост, прозрачност, отговорност и отстояване на идейни позиции.


Почивай в мир!