ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Теодора Иванова, Нотингам: „Срещаме се, общуваме, разменяме си мартенички, ходим си на гости…”

29 юли 2011

 

Здравейте Теодора. Как стигнахте до идеята за следвате в Нотингам?
-Избрах да следвам в университета в Нотингам,  защото предлагаше възможност да изучавам предпочитаната от мен специалност (испански и руски) . Много ми допадна програмата, която предлагаха. Английските университети са известни с това, че имат много стриктна класация, съставена съгласно много критерии.

 

Престижен университет?
-Да. Този университет е в първите места на класацията.  Участва в така наречената Rusell Group.

 

Приятната ви изненада в университета, за която искате да споделите?
-След 3 години, прекарани в града и университета, бих могла да кажа, че бях изключително приятно изненадана от отношението на преподавателите и на служителите на университета, които стимулираха учебния процес.Винаги бяха на разположение при възникнали проблеми или поставени от нас въпроси.

 

Как се съставя програмата по време на следването ви? Вашите решения при избора…
-Програмата е направена много интересно и интерактивно.  Натовареността е доста голяма. Студентът  има възможност да разпределя сам времето си, т.е в началото на семестъра се установяват крайните срокове, когато трябва да се предадат дадените задания и всеки един студент си определя кога да започне с изпълнението им.

 

-Вашите решения при избора…
В моя случай, понеже бях студент на два департамента, имах възможност да съставям горе-долу сама програмата си, в смисъл на часовете и времето на заетост на ден. По принцип, имах няколко модула, които са задължителни и трябва да присъстват в програмата.

 

Много ли са чуждите студенти във вашия университет?
-Да, доста са, но зависи от специалността. Във факултети като Бизнес и Политически науки процентът е доста висок, но в други факултети, като моя, разпределението е 80-90 % английски студенти към 10 % чужденци.

 

Имате ли възможности по програми да пътувате в други държави? Как е организирано взаимодействието между университетите?
-Специално нашият университет поддържа връзки с няколко други университети по света. Има програми за обмяна на студенти. Едната от тях се нарича Uni 21 и включва 21 университета по света. Другата програма е добре познатата ни Erasmus. Възползвах се от нея. Условията на програмата са доста добри. Студентът не заплаща никакви такси в университета, в който гостува, а получава средно голяма сума за живот и пътуване.

 

Организира ли университетът ви културни програми и прояви, планира ли благотворителни акции?
Като цяло университетът организира много благотворителни и културни събития. Излъчват се различни по народност филми, организират се посещения на театър или балет, екскурзии из страната, спортни прояви.

 

Срещате ли се с други българи в Нотингам?
-Да, разбира се. Още от първата година, когато все още бяхме много малко на брой, започнахме да се събираме по повод 3 ти март, 8 ми декември и т.н. Виждаме се, разговаряме. Винаги си разменяме мартенички, ходим  си на гости, когато имаме свободно време.

 

Любимата ви мисъл е…
-Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!


Теодора Иванова участва в програмата на летния стаж, организиран от Държавната агенция за българите в чужбина

Разговора води Димитър Карарусинов