КАЛЕЙДОСКОП

Българки в юбилейния випуск на програмата «Международна парламентарна стипендия «

29 юли 2011

Германският Бундестаг отпуска всяка година на талантливи млади хора - абсолвенти от Централна, Югоизточна Европа, Франция и САЩ стипендии по програмата „Международна парламентарна стипендия” (IPS). В рамките на програмата 120 стипендианти от 28 държави имат възможност за времето от 1 март до 31 юли да опознаят германската парламентарна система и процесите на взимане на политически решения, както и да натрупат политически опит в областта на парламентарната работа в бюрото на депутат от Бундестага. 

 

Тази година  международната програма отпразнува своята 25-годишнина. Сред участниците в юбилейния випуск са и пет български момичета, отличени със стипендията през есента: Светослава Бабачева /публична администрация, Потсдамски университет/, член на ръководството на Академичноо дружество „Хъшове” в Берлин,  Силвена Гарелова /европеистика, Русенски университет „Ангел Кънчев”/, Ралица Христова /европейски проекти, СУ „Св. Кл. Охридски / Павлина Георгиева /германски изследвания, СУ „Св. Кл. Охридски / и Павлина Георгиева от университета в Будапеща.  


 По повод на юбилея, геманският парламент организира в края на месец юни поредица от инициативи. Една от тях бе т. н. „Вечер на стипендиантите”.

 

Участниците в стажа представиха своите държави. Състояха се кратки театрални представления. Наредени бяха щандове с рекламни материали за България. 

 

Украсеният с рози български щанд посрещаше посетителите с природни картини и туристически обекти от страната. Брошури и книги запознаваха отблизо с България, не липсваше и известното българско розово масло. Всеки гост бе добре дошъл да опита халва и локум, сирене, ракия, домашно приготвена баница и традиционната питка с шарена сол.


 Материалът е изпратен от Светослава Бабачева с благодарности за съдействието на Държавната агенция за българите от чужбина при организирането на щанда.