FLASH BACK / СПОМНИ СИ

Парижки хоризонти

15 юли 2011

 

 Пътуваме на 21 май в Париж. Поканени сме на празника в Моренвилие от асоциация „Мисия България” и асоциация „Български език – език европейски”. На 30 км. от Париж всяка година се провежда пикник на българската общност по случай 24 май – Ден на българската култура и просвета и на славянската писменост.


Пикник плюс празник

През 2011 година пикникът е насрочен за 22 май, както си му е редът, в неделния ден около светлата дата 24 май. Очаква се, съгласно традицията, благословия от българския свещеник, много български роден фолклор, литературно-музикална програма, представена от малчугани, томбола, забавления.


На пикник като на пикник. 400 души, събрани в парка на Моренвилие. Настроение, трапеза, тук и там маси, разхвърляни на поляни, огряни от ярко слънце, наредени в празничния ден; много „отделни пространства”: различни хора се срещат, споделят, разискват.


Това не е просто пикник, а пикник плюс празник. Хората са тук, свързани от българската духовност, от българските празници, от светлината на българското слово. Всичко това ги прави много горди с културната идентичност и българи със самочувствие във Франция.


Програмата на проявата предлага специално участие на малчуганите. За учениците от българското училище „Кирил и Методий”включването в празничната програма с арт-поздрав е послание: този ден е патронният празник на училището.


В Моренвилие има български деца, които ходят на занятия в двете български училища, създадени във френската столица - „Кирил и Методий” и „Васил Левски”.Президентката на асоциацията, която управлява българското училище „Васил Левски”, г-жа Калина Салмон, с красив букет цветя и прочувствени думи благодари специално на г-жа Горгачев,  също и на българското посолство за прекрасния празник.
 

В паметния ден с две участия в програмата се включват и младите хора от танцовия състав „Зора”, създаден към Асоциацията на българските студенти във Франция. С тях също така представителите на ДАБЧ на това събитие Димитър Владимиров, гл.секретар и Димитър Карарусинов, гл.експерт, референт за Франция, имаме среща, след като те приключат със сценичните изяви.

 

Демократичните промени и традициите


По-особеното на тази празник и пикник е, че е създадена традиция. 18 години вече г-жа Горгачев неуморно работи за това този празник да се случва всяка следваща година – да има български фолклор на откритата сцена в парка на Моренвилие, а сънародниците да усетят празничното неповторимо настроение.


Празникът има подкрепата на българското посолство. Замислен е с убеждението, че живеем в отворените общества, че се стремим към откритост и прозрачност. В Моренвилие присъстват и г-жа Уляна Богданска, съветник по политическите въпроси в посолството на Република България, и г-жа Диана Игнатова, директор на Българския културен център в Париж.


На този празник с дипломатите ни всеки може непосредствено да общува, без да е търсил специална среща преди това. Празникът отваря душите. Празникът среща нови лица. Празникът е място за създаване на приятелства.


За всичко направено двойно благодаря от всеки българин във Франция на г-жа Горгачев, която е в основата на тази традиция на българите в Париж. В Моренвилие тя е удостоена за приноса й за съхраняването на българската идентичност и популяризирането на българската култура с паметния медал на агенцията „Иван Вазов”, връчен й след кратко слово от главния секретар на ДАБЧ Димитър Владимиров.

 

Личности и идентичности


На този пикник се срещат много хора, които са имали съвместни проекти. Заедно са разработвали една или друга инициатива. В един момент лидерите предприемат конкретни действия по самостоятелния път на развитие: регистрират нова асоциация. Сдруженията на сънародниците и приятелите на България във Франция са сравнително малки структури. Разчитат на подкрепа от страна на симпатизанти и на много и много себераздаване от страна на лидерите.


В зората на демократичните промени лидери на няколко други популярни сред българската общност в Париж и Франция сдружения са в контакти и съгласие със сдружението „Френско-българска взаимопомощ”, председателствано от г-жа Франгова.


С това сдружение в един момент са свързани лидери на асоциация „Франция-България”, като Франсоаз Волц и Юрий Воденичаров. Дейностите увличат, хората виждат нови хоризонти, разработват прихванати във въздуха идеи, но и техни собствени. Поели по пътя на самостоятелното развитие сдруженията намират своята „ниша”: културни, социални, информационни, образователни проекти…


Асоциацията „България Франция” е разработила много стойностен информационен портал на френски език. Асоциацията „Мисия България”, сдружение, в което крючова роля имат съпрузите от френско-български брак Тиери и Ирина Верне, се заема с много дейности:  информационни, социални и културни проекти. С лидерите на тези сдружения представителите на агенцията имат своите специални срещи на празника в Моренвилие.


Кой е насреща?„Мисия България” е създала информационен център „България” в Южна Франция и това е в полезрението ни. Асоциация „Франция България” поддържа форум в интернет портала си. Ние също държим на общуването, на мнението на хората, заради развитието на инициативите, сътрудничеството и разработването на съвместни инициативи със сдруженията на сънародниците.

 

Новите идеи и сдруженията


Като че ли нищо по естествено от това в годините на демокрацията българската общност във Франция да има десетки асоциации на сънародниците и приятелите на България: много самостоятелни, разискващи партньорства и активно желаещи техните проекти да станат реалност.


Асоциацията „Френско-българска взаимопомощ” не престава развитието си и до днес. Чества 20 години с двучасов концерт в Българския културен център в Париж.(БКЦ, 20.05.2011,19.30). В предишни години в концертите се изнасят църкви и катедрали, а тази година -  в българския културен център звучи прекрасна музика, дълбоко в душата проникват изпълнени арии от опери.


Асоциацията „Френско-българска взаимопомощ”  и г-жа Франгова и до днес, година след година, предлагат запомнящи се концерти на българската общност и приятелите на класическата музика. Български и френски оперни изпълнители и музиканти влагат всичко от себе си в традиционните концерти, посветени на българската култура.


В Моренвилие г-жа Франгова също е удостоена в тържествена обстановка с паметния медал на ДАБЧ „Иван Вазов”. Димитър Карарусинов представя поздравителен адрес до нея от името на председателя на ДАБЧ Росен Иванов. Силно развълнувана, г-жа Франгова чете избрана от нея поема, която открила за себе си и желае да я представи на всеки от събралите се, заради искрата родолюбие и пламенната любов към България, която сгрява душата и осмисля дните й.


Ден по-късно, на 23 май,  в квартирата й във френската столица, където ни е поканила за среща с нея водим дълъг разговор за инициативи и приятели, за съмишленици и различия, за признанието и подкрепата, за удовлетворението да създадеш радост на хората и ги мотивираш за добро и почтени действия. И не само за това.


В години белязани с бързо заливаща ни вълна на поп-фолка, класическата музика е убежище за духовност и култура. Знае го Франгова това. Подкрепя талантливи музиканти да се изявят.

 

„Български език – език европейски”


Най-продължителни разговори водим, както на 21 май, така и на 22 май с представители на Асоциацията „Български език – език европейски”. Насреща ни е „тежката артилерия” на сдружението в лицето на Камелия Трибулен-Конакчиева и Елена Сачкова. Лидерите на сдружението са сред най-инициативните в диалога с българската администрация по проблемите на Националната програма „Роден език и култура в чужбина”.


Във вижданията си за политиките по въпросите на образованието и развитието на българските училища в чужбина Камелия и Елена отиват далеч напред. Предлагат разискване на следната визия – българската държава да субсидира лицензирани училища, а отделно други български училища в чужбина до получават финансиране на техни образователни проекти по програма.


Желанието и действията на представители на асоциацията „Български език – език европейски” не от вчера са били насочени към изработване на виждане за промени и нови моменти в развитието на програмата, за ново отношение към образователния процес, свързан с българските деца в чужбина.


Поставя въпросът за дистанционното обучение, създаването и развитието на специален център за дистанционно обучение, което да даде решение на проблема – по-масово включване на българските деца в учебен процес.


Взаимодействието между българските училища във Франция тепърва предстои да се разработва. Училището „Кирил и Методий” предлага пълен цикъл 12 класа обучение. Засега това не се среща много често в системата на българските училища в чужбина.


Хоризонтите са ясни: много училища, компетентни педагози, качество на образователния процес. Те са предизвикателство за най-силните, най-можещите, най-отдадените на благородното дело, на каузата, за тези, които винаги са с две крачки пред другите.


Димитър Карарусинов
гл.експерт, дирекция „БОИД”