FLASH BACK / СПОМНИ СИ

Събор на българите във Валенсия по Гергьовден

13.05.2011


На 8 май 2011 г. в местността Gilet, около манастира “Santo espirito”, се събраха над 1000 души, жадни да чуят българска реч. Сънародниците желаеха да се потопят в неповторимата атмосфера на българските традиции.


Гергьовден във Валенсия


Малко предистория: идеята да се направи ежегоден събор във Валенсия се роди се през 2010 г. По случай Гергьорден си дадохме среща членове и симпатизанти на Асоциацията на българката „Бялата лястовица”. На събирането ни присъстваха около 100 души. С  голямо въодушевление идеята беше подета и за кратко време превърната в реалност.


А когато нещо хубаво наистина стане факт в делниците ни - то на човек му се иска то пак да се осъществи. Така и стана. През 2011 г. Управителният съвет на Асоциацията на българката "Бялата лястовица" успя да се пребори с трудностите на икономическата криза и намери спонсори на събитието.


Български ритми на празника


За настроението на присъстващите на този голям ден за българската общност в региона на Валенсия се грижеше оркестър „Феникс” от Мадрид.


Тържеството беше открито от танцовия състав „Видински ритми - Дунав”. Ритмите от Северозападна България накараха сънародниците веднага да заиграят. Тракийската ръченица и копаницата, изиграни от танцовия състав „Българска роза”, допринесоха за по-особеното приповдигнато настроение. На правото хоро накрая се хванаха и малки, и големи.


Грейналите усмивки по лицата на родителите и искрящите погледи на децата, прегърнали новите си играчки, допринесоха за типичната атмосфера на съборите.


С едничка мисъл в сърцето – родна България!


Впечатляващо! Толкова много българи събрани заедно, забравили за ежедневните си грижи! Всички тези хора бяха дошли с една едничка мисъл - да се пренесат, макар и за ден, в родна България.
 
Благодарим на тези, които ни подкрепиха в благородната инициатива. Благодарим на DIGIMOBIL за съдействието и подаръците, които раздадоха на присъстващите, на транспортна фирма „Юбим”, както и на г-н Георги Милошев, собственик на фирма „Ваканция”, който подари прекрасните песни на трио „Розови мечти”.


Равносметка и хоризонти

Събитието премина с невероятен успех! Когато оркестърът изсвири последното хоро, в очите на хората откривахме желание да не се разделят.


Решили сме съборът да стане традиция и да се провежда всяка първа неделя след Гергьовден. Нека всички се чувстват поканени на него и догодина.


Информацията е предоставена от г-жа Сийка Мудиева, председател на управителния съвет на Асоциация на българката „Бялата лястовица”, Валенсия, Испания