КАЛЕЙДОСКОП

Cреща на представители на УС на АБУЧ в Лондон – юни, юли 2011 г.

06 юли 2011


                              
    За Асоциацията на българските училища в чужбина тази учебна година се оказа изключително напрегната и всъщност доста „международна”. От самото  създаване на организацията ни преди четири години основните усилия на Управителния съвет бяха насочени към конференциите в България през летата, когато повечето колеги се завръщат в Родината, за да се видят с близките, да закупят учебници и пособия за следващата учебна година и ако е възможно – малко да отморят.


От втората половина на 2010 година нещата започнаха да се променят и дейността ни се съсредоточи в изяви извън България.
През ноември 2010 г – Конференция на българските училища в Мадрид.


Февруари 2011 г – семинар на българските училища в Република Ирландия и Северна Ирландия.


Март 2011 г. среща на министъра на образованието г-н Сергей Игнатов с представители на българските училища във Великобритания и Република Ирландия.


Май/юни 2011 г. Форум на българските училища в САЩ, на който се събраха 130 български представители от 13 щата на САЩ и гости от няколко български училища в Европа.


Юни 2011 г. Дни на Чикаго в София. 


Както и да го погледнем – активът на АБУЧ е впечатляващ.

Настъпи летният отпуск за учениците от българските ни училища в чужбина, но за учителите време за почивка все още няма. Това важи и за членовете на Управителния съвет на АБУЧ.


На 29 юни 2011 г. в Лондон пристигна г-жа Петя Цанева – президент на Асоциация „Балкан” в Мадрид, към която асоциация има 4 български училища. Ден по-късно в Лондон посрещнахме и г-жа Боянка Иванова – директор на българското училище „Джон Атанасов” в Чикаго. Посещението им е по покана на Българското училище към Посолството в Лондон и е свързано с организираната предварително среща с посланик Любомир Кючуков, а също и с Българския Сити клуб в Лондон и лично с неговия председател принц Кирил.
 

Нашето училище в Лондон има изградени добри контакти със Сити клуба и съвместните мероприятия през последните години скрепиха връзките, обединиха действията, обогатиха идеите ни. С една дума -  станахме  съмишленици зад граница, които се стремят със собствени сили да направят значими неща за цялата българска общност в Англия.


В едно гостуване в Лондон трябва да има и културна програма. Затова 
на 29 юни посетихме най-големия традиционен индийски храм, построен в Европа. Намира се в квартала Уилсдън и е изграден с около 5 000 тона бял варовиков камък от Враца (родния град на г-жа Цанева) и бял мрамор от областта Карара (най-качествения мрамор в света).
http://www.mandir.org/
 
В следобеда на 1 юли бяхме приети в кабинета на посланика на България във Великобритания г-н Любомир Кючуков. Една важна среща на представители на  най-големите български общности извън родината – тези в Испания и в Чикаго, САЩ с представител на държавната власт. Българските училища в чужбина са най-големите средища за сънародниците ни. В Испания те са вече 31 на брой, в Чикаго – 7, а в целите САЩ – 25. Беше изключително интересно споделеното като опит и наблюдения.


Г-жа Цанева току-що бе привършила с провеждането на втория голям събор на българите в Испания, където над 3000 наши сънародници празнуват традициите на родината с песни и танци пред очите на хилядна чуждоземна публика в един от най-големите увеселителни паркове в Мадрид.


Преди малко повече от месец г-жа Боянка Иванова стана инициатор на Форума на българските училища в САЩ, където в присъствието на министър Сергей Игнатов и зам.-председателя на народното събрание г-н Георги Пирински диалогът между държавата ни и българските училища зад граница придоби характер на диалог между единни съмишленици.


Само преди седмица в София се проведоха Дни на Чикаго в България. Сред разнообразните прояви направи впечатление изявата ни, в която се включиха председателят на АБУЧ д-р Боян Кулов и г-жа Боянка Иванова. Показани бяха два филма: за създаването и историята на АБУЧ, както и филма за историята на българската емиграция в Чикаго. Подобни мероприятия, на които присъстващите са 99% българи, живеещи в родината, показват засиления интерес към живота на общностите ни в чужбина и развиващата се тенденция да се закрепват връзките между българите у нас и живеещите зад граница.


В този контекст е много показателна констатацията на посланика ни в Лондон г-н  Кючуков, чийто личен опит установява, че българите зад граница не са вече само диаспора – те са общност. И е време да се преустанови повтарянето на заключения от миналото, че българите не можели да се обединяват.  Защото нашите училища зад граница станаха един очеваден пример за това как е възможно да сме единни не само по въпросите на образованието на нашите деца. Българските училища зад граница станаха обединителни центрове за просвета, но и за култура, станаха хранител на традициите и българщината. Г-н Кючуков сподели с нас, че диаспората ни се превръща в единна общност, обединяваща се от всички краища на света и основен фактор в този процес е именно дейността на организации като АБУЧ.


Боянка Иванова подари на посланик Кючуков едно чикагско звънче, за да продължава да буди общественото съзнание на сънародниците ни и на нашите политици. Петя Цанева също връчи за спомен малък испански сувенир. На разговора в посолството присъства и г-жа Десислава Найденова – културен аташе и член на Училищното ни настоятелство.


Постепенно се наложи заключението, че нашите училища са и вдъхновители на обединяващи идеи. С различните мероприятия в последната година ние доказахме, че това вече се случва.


През май 2011 г. българите в холандския град Лайден, родното място на Рембранд, осъществиха една великолепна изява. Сред стотината надписи (откъси от литературни творби  на различни езици) изписани на стените на  къщи в центъра на града, „заживя” и българска творба на кирилица.


http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2011/05/19/1092228_poeziia_na_bulgarski_ezik_v_laiden/
Само за три дни от всички краища на света се събраха необходимите суми за  реализирането на тази чудесна идея,  която увековечи България в едно отдалечено кътче на света. И съм сигурна, че подобни неща тепърва ще се случват. Те ще докажат, че заедно можем много, можем всичко.

 

Но да се върнем в Лондон, където на 1 юли вечерта бяхме поканени да присъстваме на последната среща преди летния отдих на Българския Сити клуб в Лондон. Целта на посещението ни бе да обсъдим един нов и много важен проект на клуба, в който Асоциацията на българските училища в чужбина е включена като съорганизатор. Позволявам си да вметна, че през тази година АБУЧ бе съорганизатор и на конкурса на Фондация Димитър Бербатов – „Успелите деца на България – 2010 г. ”.


Срещата на Сити клуба се състоя в самия център на Лондон, на петия етаж в сладкарницата на книжарницата "Уотърстоунс". Едно изискано място, където се събират почитатели на книгата и където в специално отделено кътче имахме възможност да се срещнем първо с г-жа Мартина Хаджар – един от основните двигатели на дейността му. Малко преди да се съберат всички гости обсъдихме бъдещите си действия и сътрудничеството ни в прекрасната инициатива, за която все още не желаем да издаваме всички подробности. Свързана е с предстоящата Олимпиада през 2012 година в Лондон и ако всичко върви успешно както досега, България ще има една прекрасна изява, с която да се впише в културните дни, съпътстващи Олимпиадата. Обсъдихме варианти как българските училища по света могат да допринесат в тази чудесна инициатива на Сити клуба, чийто патрон ще е принц Кирил, а се очакват да се присъединят  и други значими личности. Но засега ще си позволим да опазим подробностите в тайна, за да се случи всичко както е намислено.


Използвах събирането на младия български финансов елит в Лондон, за да изразя благодарността си лично към принц Кирил, който в последно време редовно подкрепя и духовно, и материално Българското училище към Посолството в Лондон. За спомен му подарихме униформената тениска на училището ни и най-новия филм за нас „Училище на словото ни свято”.


След този личен поздрав към принц Кирил представих на членовете на Сити клуба гостите ни от чужбина – госпожа Петя Цанева (номинирана от ДАБЧ за Българка на годината – 2010) и госпожа Боянка Иванова, която прочете Благодарствен адрес от името на УС на АБУЧ към г-н Любомир Кючуков за неговия траен принос в развитието и популяризирането на българското образование в чужбина и сплотяване на българските общности зад граница. Връчихме му също копие от най-новия филм за Българското училище към Посолството в Лондон с огромна благодарност за безрезервната подкрепа.


Тази вечер и срещата ни с младите хора, представители на финансовите среди в лондонското Сити, даде възможност да ги запознаем накратко с онова, което българските училища зад граница правят и постигат.

 

Снежина Мечева
директор на Българското училище към Посолството в Лондон
говорител на АБУЧ