ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Нашите магьосници в Холивуд

01 юли 2011

Българи са майсторите на специалните ефекти на Запад


Напоследък сякаш няма нов касов филм, където да липсва нечие българско име в дългия списък на екипа. Докато нашите актьори все още не са много познати на Запад, български аниматори, художници и компютърни специалисти направо са завладели фирмите за специални ефекти в Холивуд. Нашенецът Любо Христов е един от тях. Със своята фирма “Христов Ефектс” той е участвал в разработката на касови хитове като “Матрицата – Революции”, “Последният самурай”, “300”, “Карибски пирати: До края на света”, “Мистър и мисис Смит”, “Хрониките на Ридик”, “Жената котка”. Последният му филм е на създателите на “Матрицата” – братя Уашовски. Казва се “Спийд рейсър” и почти изцяло разчита на мозъка на компютърните гении, защото смесва истинската актьорска игра с един красив виртуален свят, сякаш изваден от компютърна игра.

Любо Христов – гуруто на специалните ефекти

Любо Христов проведе в България форум, посветен на специалните ефекти в Дома на киното. Целта беше да се запознаят младите български кинаджии с възможностите на специалните ефекти и начина на работа в холивудската индустрия. Любо Христов твърди, че се опитва да комбинира традиционното изкуство с последните цифрови технологии. Това личи и от филмите му, които, макар и с компютърна анимация, изглеждат изключително реалистично. Завършва анимационна режисура във ВИТИЗ. Тогава рисува икони, има своя комикс поредица и дори се занимава с дърворезба. Успява да пробие благодарение на конкурс в Лондон. Там след икономически трудности купува компютър и се захваща сам да се учи на занаята. Успява да пробие като по чудо и бързо става художествен ръководител на студио в Лондон, а след това и в Холивуд. Там той създава свое собствено студио и се захваща с голямото кино. Първият филм на студиото е втората част на “Х-мен” от 2003 година. Според много фенове това е най-впечатляващият от трите филма. Почеркът на Христов може да се види още в “Лигата на необикновените”, “Константин”, “Страшен филм 4”, както и в “The Changeling” - новият филм на Клинт Ийстууд, представен в Кан тази година. Любопитна е работата на студиото и по един археологически проект – подробна триизмерна възстановка на пристанищната зона на древния Картаген.

Владо Тодоров превръща Анджелина Джоли в змеица

Любо Христов съвсем не е единственият гуру на ефектите в Холивуд. Владо Тодоров работи с Робърт Земекис по адаптация на “Коледна приказка” на Дикенс. През неговото въображение са минали героите от “Беоулф”, “Полярен експрес”, “Стюарт Литъл”, "Хари Потър". Владо е автор и на детска фентъзи книга, което спокойно може да се превърне в новия проект на Земекис. Той разработва визията на анимационните герои във филмите и участва в превръщането на Анджелина Джоли в “златна змеица” за “Беоулф”. Това става по специална технология, която позволява да се създаде компютърен модел на актьора и той да играе във филма вместо него. Ако Владо продължава така, може и нито един български актьор да не влезе в Холивуд, защото, докато успее да стане известен, киноиндустрията вече просто няма да има нужда от актьори.

Антони Христов рисува “Търсенето на Немо”

Анимациите на студио “Пиксар” също не минават без сериозно българско участие. Там се труди нашенецът Антони Христов. Той напуска страната ни като беглец от тоталитарния строй и прекарва месеци в лагер за емигранти в Австрия. Съдбата обаче скоро му се усмихва и в една рекламна агенция Христов среща Ралф Екъстън. Скоро Ралф започва работа в студио “Пиксар” и се издига, а с него в Холивуд идва и Христов. Първият му успешен филм е “Търсенето на Немо”. След това идва анимацията “Феноменалните”, а последният проект на Христов е “Колите”. Студио "Пиксар" е сред най-успешните студия за анимационни филми на Запад. Те работят заедно с Дисни и почти всяка година изкарват по един касов хит. Последният им филм е "Уол`и" - анимация за робот, оставен на земята да я почисти от боклуците.

Валентин Василев строи камината на “Титаник”

И най-успешният филм на всички времена “Титаник” не може да мине без българско участие. Скулпторът Валентин Василев заедно с фирмата "Диджитал домейн" създава камината на кораба. След огромния успех на филма Василев бързо пробива и в други продукции. Той е майсторът на архитектурните елементи в космическия кораб в "Петият елемент" на Люк Бесон. Първият филм, в който взима участие като скулптор, е "Пристигането" на Дейвид Туи. Той спасява продукцията от пълен провал, като спешно създава три фигурки на извънземни. Без да знае, Василев е помогнал и за създаването на "Батман". Фенерите във филма са негови. По това време той все още се издържа във фирма за реквизит и не знае къде отиват произведенията му. Веднъж съвсем случайно разпознава своите фенери в "Батман".

Георги Боршуков разработва технологиите в “Матрицата”

Ако Любо Христов е майстор на визуалните ефекти в третата част на “Матрицата”, то друг българин – Георги Боршуков, създава технологиите, които позволяват излизането на революционната първа част през 1999. Всъщност тази технология е негова магистърска разработка от Бъркли. Тя позволява да се заснеме сцената, в която Нео и агент Смит се движат във въздуха с насочени пистолети един към друг. Боршуков участва и в снимките на втората и третата част на научнофантастичната поредица. Той прави много и за ефектите в “Мисията невъзможна 2”. Там хрумванията на нашенеца позволяват на Том Круз да скочи от висока сграда в Сидни. За своето постижение в "Матрицата" Боршуков е получил уникална награда от Американската академия за киноизкуство и наука. Той е отличен за "разработването на система за генериране на изображения, позволяващи хореографирано движение на камерата чрез реконструирани чрез компютърна графика декори". Носители на награда за наука и технологии в американското кино са само около 25 човека.

Димитър Николов
в.”Новинар”, юли 2008 г.
източник: Novinar.net