ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Доц. Спас Ташев: Македонските българи в Австралия

24 ноември 2022

Доц. Спас Ташев: В края на 20-те години на XX в. обаче започва голямата депресия, САЩ затварят своите врати, а на говорещите английски език македонски българи като основна възможност им остава да поемат към Австралия. По този начин в Мелбърн, Пърт и други австралийски градове възникват многобройни български колонии, дори се обособяват български индустриални отрасли.

Деян Енев разговаря с Горан Атанасов

18 ноември 2022

Горан Атанасов: Като всяко начало и началото на литературната награда не беше лесно. Трудно се учредява литературна награда, особено в малък град и малка община с ограничени финансови възможности и грижи, далеч от териториите на духовното. Трудно се организира, а още по-трудно се отстоява. Много е важно хората, които работим върху конкурса, да имаме усещанe за приемственост и памет. Отговорно е да провеждаш национална награда на името на писател от величината на Радичков. Наградата „проходи“, благодарение на усилията на много хора. Трябваше да има фокус, регламент, първо жури. Трябваха ни писатели и интелектуалци, които да прегърнат идеята.

Алек Попов: Историята е лабиринт. Магията на литературата е смесването на реалност и фикция

10 ноември 2022

Алек Попов: През цялата кампания са се ругали един друг, пък сега ще седнат на една маса? Вие как си го представяте? Когато някой вика на черното бяло, плашат се един друг със затвор, за всичко се прилагат двойни стандарти, липсва минимално ниво на самокритичност, да не говорим за самоирония...