ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Алек Попов: Историята разделя. Човек копнее по мирен и справедлив свят

12 февруари 2020

Войната разделя, но и сближава едновременно. В сблъсъка се разкриват, както низките черти на човешката природа, така и добродетели ѝ като характер, воля и великодушие, враговете се опознават и дори се научават да се уважават. Това ги сродява по един парадоксален начин. Европа нямаше да е това, което е, без войните, които нейните народи са водили през вековете. Ферментът на единството ѝ е в изстрадания и споделен опит.

Иван Кръстев: За Париж и Берлин Европа на две скорости е крачка към интеграцията...

05 февруари 2020

В интервюто, озаглавено „Изградена в страха от миналото, днес Европа се бои от бъдещето“, Иван Кръстев определя като един от залозите на тези избори заминаването на работещите и студентите от източните и южните страни в един Европейски съюз, изпаднал в криза на идентичност и опасяващ се от възможен разпад.

In Memoriam: акад. Благовест Сендов

29 януари 2020

- Нали сме свободна икономика, а по същество нищо не е свободно на този свят абсолютно. Ако не се контролират, процесите стигат до задънена улица. Към плановата икономика се отправиха толкова проклятия, а кой може да очаква някакъв резултат, ако няма план за действие. Лудостта на революцията е да се унищожава всичкото каквото е било. А сега дайте да правим реформи. Много от управляващите смятат, че БАН трябва да се реформира, за да й се дадат пари.