ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Калин Терзийски: Човек противопоставя на това "вирусно живеене" изкуството

04 август 2020

За съжаление важността на всеки отделен човек, спрямо тази - на системата - стремително намалява. Както и индивидуалната свобода, смята писателят

Здравка Владова-Момчева. Милост

27 юли 2020

Лицето на мистър Нелсън гаснеше с примирение. Приличаше на парче пергамент, изоставено върху анонимната страница на болничната калъфка, изгубила броя на човешките страдания след стотиците заличаващи пранета с дезинфектант.

Надежда подреди внимателно хапчетата на пациента върху шкафчето до леглото и мълчаливо застана до прозореца. Опита се да си представи, че е невидима. Едно прозрачно присъствие с ненатрапчиви щрихи, очертали птича безпомощност сред неоновата самота на стаята...

Теодора Димова.Разлом

13 юли 2020

Абсурдно е да мислим, че след бедствие с такъв планетарен мащаб като днешната пандемия можем да се върнем назад и всичко да стане както преди. По скоро очакваме да видим как точно ще навлезем в „новата нормалност” и каква ще бъде тя. Защото бедствието беше последвано от множество „вторични трусове“ – икономически, политически, социални, но трусът, предизвикал най-дълбок разлом, е етичният. Той засегна хора, които не бяха докоснати от другите. Именно през този разлом трябва да преминем, за да влезем в новата реалност.
А каква точно ще е тя – в най-голяма степен зависи от нас. Въпреки че повечето хора си мислят или се оправдават, че зависи от политиците, от бизнесмените, от банкерите, от задкулисните кукловоди, от извънземните, но не и от самите нас. Дава ни се огромен шанс да се обърнем към себе си, да се съсредоточим, да открием латентните си залежи.