ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Тони Николов. Кристо и свободата на творението

19 юни 2020

...Всеки, виждал го лично, или гледал филмите за него, няма как да не си е дал сметка, че времето при Кристо протича по съвсем различен начин, че добавя години и опит към възрастта му, без самият той да пораства. Затова и децата го обичаха толкова много, инстинктивно откривайки в него непорасналото дете. Затова и той никога не овладя "езика" на възрастните, не проговори "добре" на нито един от познатите ни езици. В посмъртната статия на "Ню Йорк таймс" се изтъква, че говорел "неразбираем английски". В България (основно из форумите) продължиха да се упражняват по темата защо Кристо бил забравил родния си език и въобще български художник ли е той?

Милена Фучеджиева: Провокативно е да провокираш хората да мислят...

11 юни 2020

...Има ли нещо, което не сме видели? Оказва се обаче, че има неща, които не сме разбрали. Категорично не желая да се ангажирам с политика, защото живеем в изключително смутно време. Избягах от формата „женско предаване“, защото самите телевизии смятат, че обявено по този начин, предаването няма да има рейтинг. И все пак моите гости са предимно жени, а „Провокативно“ се занимава с обществото ни, с живота ни такъв, какъвто е, представя много интересни съдби на жени, които изобщо нямаме представа, че ги е имало.

Теодора Димова. Метафизичният връх

04 юни 2020

...Ботев не е бил забравен и затова не е било потребно името му да бъде нареждано сред забравените. Ботев е станал знаме, както е нарекъл и вестника си, веднага след героичната си гибел. Тази цел е блеснала в съзнанието му още когато се е съгласил да оглави четата вместо Панайот Хитов. Ботев е тръгнал към своя подвиг, към своята гибел, към своя връх със съзнанието да стане знаме, да се вреже в паметта на народа. Българският войвода е повел своите четници не за да освободи България от турско иго. Гениалният му ум не може да не е съзнавал, че Османската империя, колкото и да е прогнила, не могат да я сразят 172-ма смели мъже. Той ги е вдъхновил и повел само за да изпълни бляна си да се превърне в знаме, което да вдъхновява. Целта си той изповядва в своята молитва: „кога въстане робът, в редовете на борбата да си найда и аз гробът...