ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Деян Енев разговаря с писателя Боян Биолчев

04 август 2022

проф. Боян Биолчевв: ...В Америка и Западна Европа закривахме български лекторати, а Титова Македония откриваше лекторати във всички големи университети. Иди след това обяснявай на западния интелектуалец каква е историческата истина. Но ще кажа и друго. Оттатък границата десетки вече поколения са израснали със съзнанието за македонска идентичност. Нека не я приемаме с половин уста. А където осемдесет години съществува литература – има и език. Това е обективна истина, както е обективна истината за нашата история, от която не бива да отстъпваме, независимо кой и какво очаква от нас.

Ирина Владикова: Сърцето и душата на българските общности по света са неделните училища...

28 юли 2022

"Една от причините, за да се организираме, бяха проблемите, с които всеки се бореше сам на място" – припомня началото на пътя Ирина Владикова, председател на АБУЧ. Самата тя вече 30 г. е начело на Българо-австрийското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена, където преподава български език и литература на деца от 5 до 12 клас. Казва, че обединението на училищата в тази уникална за българската диаспора организация е спомогнало работата им да стане част от българската образователна система.

Тина Философова разговаря със Здравка Евтимова (2)

21 юли 2022

Здравка Евтимова: Нека подчертая, че книгите ми излизат в малки издателства и едва ли ги четат много хора.Това в САЩ е свързано с университета на щата Върмонт. Марк Естрин е издателят ми. Издателството се нарича Fomite. Марк продължи да работи с мен, е след като издаде сборника "Стари коли и други разкази" ("Carts and Other Stories"). Повечето от тях бяха излизали в литературни списания в САЩ и Канада. Марк неочаквано бързо ми изпрати положителен отговор за публикация на книгата.