ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

DigitalKidZ - технологиите са само средството, а не самоцел на обучението

22 октомври 2020

Заниманията в клуба включват групови занимания с до 6 деца по авторска образователна програма, разделена в 11 модула от по 2 часа. Амбицията ни е да подкрепим развитието на индивидуални личностни умения и компетенции сред децата с помощта на дигиталните технологии. Така не само възпитаваме тяхната безопасна и съзидателна употреба, но демонстрираме, че технологиите са само средството, а не самоцел на обучението.
Програмата е подходяща за деца между 7 и 10 години, защото ясно осъзнаваме колко важно е за съвременните деца – поколение Z, да са подготвени за това, което им предстои в дигиталния свят, но заедно с новопридобитите дигитални умения те трябва да развият и самоосъзнатостта си, умението да отстояват и пазят идентичността си и умението да вземат осъзнати решения и да развият критично мислене.

Иван Кръстев. Имитацията и недоволството от нея

15 октомври 2020

В края на Студената война надеждите, че либералната демокрация ще завладее света, бяха големи. Геополитическата сцена изглеждаше подготвена за спектакъл, подобен на "Пигмалион" на Джордж Бърнард Шоу - оптимистична и дидактична пиеса, в която професор по фонетика за кратко успява да обучи една цветарка да говори като Кралицата и да се чувства като у дома си в изискана компания.

В крайна сметка обаче, след като преждевременно отпразнуваха интеграцията на Изтока,зрителите неочаквано откриха, че всъщност гледат друг спектакъл.

Димитър Бечев. Турция откри газ в Черно море. Какво променя това

08 октомври 2020

Мнозина в Турция се надяват находката в т.нар. блок Туна-1 (Дунав-1) да е само началото и в близко време да бъдат открити допълнителни запаси. Самият Ердоган наред с други официални лица твърдят, че до 2023 г., когато се отбелязва стогодишният юбилей от провъзгласяването на Турция за република, ще започне добив на обеми газ от порядъка на 3 млрд. куб. м годишно.

Както обаче отбелязват експертите, очакванията могат да се окажат пресилени. Извличането на газ от дълбочина над 4500 м. и транспортирането му до крайните потребители е технически сложно и скъпоструващо начинание. Тепърва ще трябва да се правят икономически оценки и разчети.