ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Теодора Димова. Островът на Европа

18 юни 2019

Все по-трудна за разбиране става за мен Европа. Все по-неочарователна, непривлекателна, озадачаваща. Все по не е онази Европа, която ме очароваше и вдъхновяваше. Сегашната Европа ме изпълва с недоумения.
Брекзит се превърна в концентрат на това отношение и настроение. Британците хем напускат Европа, хем не я напускат.

Здравка Владова-Момчева. Време безвремно

07 юни 2019

Тези дни между Коледа и Нова година, това безкрайно, лениво преливане на един празник в друг, преситеното смълчаване на тълпите под изкуствените светлини на града, уморените продавачи в магазините, вечните кибици пред кафенетата с техните задръстени витринни погледи, простолюдието, накълбено сред оредяващите намалени стоки в супермаркета, местната аристокрация с вроденото си омаловажаване на всичко случващо се наоколо… и аз… най-сетне себе си, макар и сянка, мярнала се по мократа плесен на Темза, мислено тържествуваща от шанса да си принадлежи макар и за няколко часа, в това време безвремно между Коледа и Нова година.

Умея да се наслаждавам на безвремието. То е аморфна субстанция – хапка, глътка, мирис, звук, гледка, вдишване и издишване, дума, мисъл, поглед или човек в абсолютния миг, преминаващ през мен като Бог. Сътворение, погледнато отстрани.

Слабаков: Ерна се отърва от мен – отивам в Брюксел

30 май 2019

„Много приятели са гласували за ВМРО, след като Ернестина ги нави – искала да се отърве от мен. Е, отърва се – заминавам за Брюксел точно на 2 юли, навръх рождения й ден. Поканил съм я дойде с мен – та ако не е на снимки, да се наслади на резултата от преференциалния вот“, коментира в типичния си стил пред „Стандарт“ Андрей Слабаков, който влиза в Европарламента. Прочутият кинаджия, който не е член на ВМРО, обаче е напълно сериозен, когато твърди, че се кани да се включи активно в реформирането на навиците и институциите.