ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Теодора Димова: Този свят принадлежи на силните, но бъдещият - на миротворците

25 ноември 2020

Това е същинската моя работа според мен – да слагам пръст в раната, да я артикулирам. Това е непечелившо и некомерсиално, освен това често води до неприятности, освен това е крайно мъчително. Но пък в това именно намирам смисъл. Смисълът е, който ме утешава. Писателят трябва да издига читателите си, да ги напряга, да ги тревожи, да им говори за мъчителните неща, а не той да пада до масовия вкус. За съжаление границите много се размиват. Има нашествие на литературни мажоретки. Писател започва да се нарича всеки, публикувал книга. А думите, в които се облича човешкото страдание трябва да го лекуват.

Иван Кръстев. Тези избори бяха изгубени от Тръмп, но Тръмп не беше унищожен

18 ноември 2020

Америка е силно поляризирана. Американците обикновено не гласуват много активно на избори. Това са изборите, на които са гласували най-голям брой американци, не като процент от населението, а като абсолютно число. И това показва, че поляризацията не е просто поляризация. В някакъв смисъл има две Америки.Едната е малко по-голяма от другата и това е Америката, която избра Джо Байдън. Но политическата поляризация е големият проблем и неслучайно избраният президент постави въпроса, че Америка трябва да се обедини и да се върне към себе си.

DigitalKidZ - технологиите са само средството, а не самоцел на обучението

22 октомври 2020

Заниманията в клуба включват групови занимания с до 6 деца по авторска образователна програма, разделена в 11 модула от по 2 часа. Амбицията ни е да подкрепим развитието на индивидуални личностни умения и компетенции сред децата с помощта на дигиталните технологии. Така не само възпитаваме тяхната безопасна и съзидателна употреба, но демонстрираме, че технологиите са само средството, а не самоцел на обучението.
Програмата е подходяща за деца между 7 и 10 години, защото ясно осъзнаваме колко важно е за съвременните деца – поколение Z, да са подготвени за това, което им предстои в дигиталния свят, но заедно с новопридобитите дигитални умения те трябва да развият и самоосъзнатостта си, умението да отстояват и пазят идентичността си и умението да вземат осъзнати решения и да развият критично мислене.