ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Румяна Захариева: Из цяла Германия четях творби на Блага и Радой Ралин

01 ноември 2018

„Ръкавици за студената война" от Румяна Захариева e новият хит със знака на „Хермес" на родния книжен пазар. Преди излизането си в България, романът има 5 издания в Германия, където писателката се радва на голяма популярност. Това е историята за едно българско детство от средата на предишното столетие. Авторката е родена в Балчик. Завършва Английската гимназия в Русе и „Славянска и английска филология" в университета Friedrich Wilhelm в Бон. От 1970 година живее в Германия. През 1978-а издава на немски първата си стихосбирка, „Крива затворена", която осем години по-късно излиза от печат и в България. Следват романите на немски „Имало едно време сега", „Ръкавици за студената война" - в оригинал 7 Kilo Zeit, „Меча кожа", „Транзитна виза за живота"... Захариева е отличена с литературните награди на Северен Рейн-Вестфалия и Die LESE, член е на немския ПЕН клуб и на Съюза на германските писатели. Майка е на две дъщери, които обичат България и българския език, щастлива баба е на четири внучета.

Андрей Захариев. Ветар

16 октомври 2018

Така стана и в късния следобед на миналия понеделник малко преди Пробищип. По радиото вървяха минутите за „явна пропаганда“ във връзка с референдума и пуснаха Мицковски, който се пенеше по адрес на правителството, казвайки, че Заев се коцка со грагьаните на Македония и че никой няма право да преговаря и да се договаря за идентитетот на цял един народ, залагайки го така на карта.
Нещо от този род беше казал през деня Мицковски. Горе-долу по времето, по което външният министър Никола Димитров беше говорил пред гражданите на Делчево. За разлика от Мицковски, в словото си пред митинга Димитров не прибягваше до употребата на ефектна фразеология, а в силно приповдигнат тон обясняваше на събралите се хора какво очаква страната им в случай, че нейните граждани изберат да останат на пътя на затварянето, изолацията и въобразеното величие. Прочее, независимо от афекта в гласа му, по своето съдържание разясненията на министъра бяха напълно прагматични.

Проф. Ивайло Дичев. „Да” на изследователската работа с децата…

03 октомври 2018

Проф.Ивайло Дичев: "...Ако се вгледаме в структурата на липсващите бройки, ще видим, че основно няма учители по информатика, английски, физика, математика – т.е. все "сериозни" сфери, където младият човек може да намери по-интересна реализация. Литератори, историци, философи – които по-трудно се пласират на трудовия пазар, се хващат със съответно по-голяма охота да даскалуват. Дали това може да се поправи като се накарат ВУЗ-овете да подготвят повече от дефицитните специалности аз не знам. Защото проблемът не е, че ги няма, а че другаде им е по-интересно да работят. Значи трябва професията да стане по-интересна.