ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Георги Бърдаров: Времената винаги са били тревожни и сложни, въпросът е как реагираме на тях

01 юни 2023

Георги Бърдаров: В момента е много модерно да се обяснява колко е тежко и сложно времето, в което живеем. Да бъде описвано с мрачни краски, черни статистики, апокалиптични прогнози и перспективи. Особено от хората на словото и на духа. Аз обаче имам коренно различно мнение по този въпрос. Моето мнение е, че ние живеем в най-благодатното време от цялата човешка история, тъй като имаме практически изключително много възможности, които са нямали хората в миналото. Имаме достъп до образование, достъп до информация, възможността да пътуваме, да изразяваме свободно своето мнение.

Георги Господинов: Малките истории за обикновените неща си струва да бъдат разказани

19 май 2023

Георги Господинов: Малките истории за обикновените неща вървят срещу официалната памет и идеологиите, които обичат колективни истории. Слава Богу, човек е същество, направено от детайли, от всекидневие, от подробности.

Георги Господинов и "Времеубежище". Номинация за "Букър"

11 май 2023

Господинов е първият български писател, номиниран за "Букър". Книгата му "Времеубежище", която е преведена на английски език от Анджела Родел, влиза в дългия списък с номинации, който включва 13 творби от целия свят.

Международното отличие в размер от 50 000 паунда се връчва всяка година за роман или разказ, преведен на английски и издаден във Великобритания или Ирландия. Наградата се поделя между автора и преводача.

"Благодаря на всички, които ми вярваха и бяха убежище през цялото това време. И на останалите също", написа след обявяването на новината Господинов в профила си във Фейсбук.