ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Проф. Георги Карасимеонов Неравенството срещу демокрацията

05 декември 2017

Многобройни са изследванията, които показват недвусмислено, че след голямата рецесия от 2008 г., социалното неравенство е нараснало значително, включително в най-развитите капиталистически държави. "Нарастващото икономическо неравенство е най-голямата заплаха за световната икономика през 2017 година", става ясно от проучване на Световния икономически форум.

Иван Кръстев: Никога не сме били толкова интегрирани в Европа

29 ноември 2017

Как бежанската криза променя европейските общества, европейските демокрации. Това е една от основните тези в книгата е книгата "След Европа" и от тази гледна точка за германците, които приеха около един милион бежанци през последните две години, това е основна тема за дебат.С това политологът Иван Кръстев си обяснява успеха на книгата си в Германия. Тя вече излезе в САЩ и в Германия, където стана най-търсеното заглавие сред политологичната литература

Иван Кръстев. След Европа

14 ноември 2017

Публикуваният откъс е от увода на "След Европа" - новата книга на видния политолог Иван Кръстев, издадена на български от "Обсидиан". Тя вече излезе в САЩ и в Германия, където стана най-търсеното заглавие сред политологичната литература."Да четеш Кръстев е наслада, защото в неговото стилистично изкуство са събрани заедно както любовта към литературата, така и красотата на мисълта му, но и липсата на каквито и да било политически илюзии. 52-годишният българин е един източноевропейски интелектуалец, чийто глас се чува по цял свят: в университетите, сред управляващите, в тинк танковете", написа "Ди Цайт" в обширна рецензия за книгата, която разсъждава за бежанската криза и кризата в доверието към елитите в Европа днес.