ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Роберт Менасе и Алек Попов говорят за свободата, границите и (не)възможните сюжети

19 април 2019

Алек Попов: Остава човешката ситуация, която винаги е двусмислена. Както знаем добре, Историята с главно „И“ се пише от победителите.
Но онова, което е интересно за мен като писател са „историите“ зад голямата История.
От тях разбираме, че нещата никога не са черно-бели. Историята често разделя хората, защото историята е борба. Но именно в борбите, които са разкъсали този континент, може би са и корените на общото му бъдеще.
Войната разделя, но и сближава едновременно. В сблъсъка се разкриват, както низките черти на човешката природа, така и добродетели ѝ като характер, воля и великодушие, враговете се опознават и дори се научават да се уважават. Това ги сродява по един парадоксален начин. Европа нямаше да е това, което е, без войните, които нейните народи са водили през вековете. Ферментът на единството ѝ е в изстрадания и споделен опит.

Георги Господинов, Алек Попов и Мирела Иванова разказват за връзката си с Германия

02 април 2019

Книгите на Георги Господинов не само са превеждани в Германия, но "Физика на тъгата" беше финалист на двете големи награди за чужда литература в страната. През 2008 г. писателят беше гост-писател на Берлин с почетна стипендия от Берлинската програма за развитие на изкуството. Там се роди пиесата му "Апокалипсисът идва в 6 вечерта".

Какво Ви свързва с Германия?

- Два романа, две стихосбирки, пиеса, две книги с разкази, публикувани на немски, които имат свой живот там.
Живял съм в Германия в различни периоди.

Здравка Евтимова: Да разширяваме територията на надеждата и доброто

21 март 2019

За мен е радостно, че разказът ”Кръв от къртица” влезе в учебник в САЩ, но си давам сметка, че направеното от мен е прашинка – дори е по-леко от прашинка - във вселената на писменото слово.

Нужно е всеки ден да правим стъпки напред, да надвием страха, да се издигнем над отчаянието и безизходицата. Необходимо е да ограничим жестокостта, на наложим закона над злодеите от всички прослойки, социални групи и етноси. Важно е да не спираме. Да не буксуваме.Макар и бавно, но непрекъснато да разширяваме територията на надеждата и доброто. В тази светлина всяко отстраняване на произведение на български класик от учебниците ще е с тежки последствия за поколенията ни.

Това казва пред Фрог нюз писателката Здравка Евтимова, чийто разказ "Кръв от къртица" е влязъл в американски учебник по литература.