ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Мария Лалева: Свободата започва с отказа да притежаваш

12 октомври 2017

Грандиозният проект, който се превръща в "Дамасцена", тръгва от разговор между Мария и Лалева и прототипа на главния герой. "Направих първото и най-дълго интервю в живота ми. Продължи 6 дни. 34 часа запис. Та тогава, по средата на целия този диалог, решихме, че от това може да излезе филм. А после и роман - с цялата фактология. За два месеца направихме екип", връща се към началото Мария.

Проф. д-р Пламен Павлов. Независимостта е победа на родната дипломация

26 септември 2017

- Проф. Павлов, какво трябва да говори датата 22 септември за всеки българин?
- Както е казано и в Манифеста, написан от премиера Александър Малинов и прочетен от цар Фердинанд на Царевец, самият акт на независимостта е скъсване окончателно с османското владичество, с неравноправния статут на българската държава и утвърждаване на Съединението. Не бива да се забравя, че Съединението и Независимостта са две събития, които взаимно се допълват. Те не могат да се противопоставят, както понякога се прави.

Иван Кръстев. Трудният избор пред Централна Европа: Макрон или Орбан

19 септември 2017

Днес страните от Централна Европа са изправени пред необходимостта да избират между задълбочаване на интеграцията по условията, определени от Германия и Франция, или политическа маргинализация.
В