ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Здравка Евтимова: За мен литературата винаги е била най-краткият път към човешките сърца

20 януари 2021

Здравка Евтимова:Като сме заедно и си разказваме какво се е случило по домовете, колко работа имаме да свършим, се увличаме и понякога ни се иска дори влакът да закъснее, за да си доразкажем историите. Когато някой от нашата групичка липсва, веднага си задаваме въпроса как е този човек, да не би нещо да му се е случило, да не е хванал коронавируса - той или някой от семейството му, и звъним веднага. Така че - превърнахме влака в наш приятел. Трудно е, когато изпращат само един вагон, защото сме един до друг много плътно, което е опасно заради пандемията, но издържаме.

Проф. Пламен Павлов. Ботев - учителят, будителят, пророкът

13 януари 2021

Проф. Пламен Павлов: С право проф. Елена Налбантова обръща внимание на сведенията на Киро Тулешков, според когото Ботев „... решава да започне работа в някое бесарабско българско село, за да събере необходимите му за обучение в Новорусийския университет средства (...) За готовността на Ботев да учителства в някое от българските села в Бесарабия си спомня и друг негов съученик от Одеса - Георги Смилов...” Ботев е назначен от отдела на народното просвещение в Акерман (дн. Белгород Днестровски) и изпратен в Задунаевка от локалното управление в Комрат (днес център на Гагаузката автономия в Молдова). Пристига в Задунаевка на 29 август 1866 г. и работи в създаденото през 1861 г. местно училище до пролетта на 1867 г.

"Разказвачът на коледни истории" - разказ от Деян Енев

06 януари 2021

И той сядаше и написваше коледно разказче. Понякога разказчетата ставаха тъжни, понякога весели. Разказчетата излизаха във вестниците и списанията, заобиколени от арки от елови клонки, от пищни цветни картинки на теглени от елени шейни, от облечени в червени халати старци с големи бради, от Снежанки с минижупи. Колко такива разказчета беше написал през годините? Не знаеше, отдавна не ги броеше, но това си беше, откъдето и да го погледнеш, дългогодишен труд. Имаше си в архива и своеобразен рекорд - петнайсет коледни разказа в петнайсет различни издания за една година. Златното му време. По едно време дори се накани да издаде всичките си коледни разкази в книга, събра ги в папка, обади се на един издател...