ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Калин Терзийски: Щом човек умира и въпреки това живее – в това има и трагична глупост и трагична мъдрост

03 декември 2019

Калин Терзийски предизвиква крайни емоции – мразен и оплют от едни, обожаван и цитиран от други. За нас той не е нито герой, нито злодей, а един истински талантлив писател. „Алкохол“, „Има ли кой да ви обича“, „Аскетът в мола и други разкази“ са някои от книгите му, които могат да потвърдят това. Отскоро пък е готово по-различно издание, в което е съавтор с Pank Bang - комиксът „Бруталната алчност на Мечо Пух и пъклените зверства на Пинокио“. И понеже винаги е интересно да се чуе какво би казал Калин по каквито и да е теми, го питахме дали пише по-добре пил, могат ли думите да убиват, коя е най-глупавата мъдрост. А той ни сподели много повече...

Захари Карабашлиев: Добре е идеите да се натискат

26 ноември 2019

В „18% сиво“ поддържаш невероятен ритъм на повествованието. „Хавра“ започва разточително бавно, меланхолично, чувствено, с една картина, смесваща усещания, в която дори „светлината е тиха като шепот“… Променил ли си се?

Нямам представа. И не знам какъв е правилният отговор на този въпрос. Аз искам писането ми да е хем различно във всяка книга, хем пък винаги разпознаваемо. Това нито е лесно, нито е безопасно, но пък си заслужава.

Веселина Божилова. Преди 30 години поискахме свят без лъжи

18 ноември 2019

Цялата 1989-та дотогава беше мътна и тревожна. Горбачов извършваше Перестройката, ние подкупвахме продавачи на вестници да ни пазят "Московски новости" и "Огоньок", пловдивският поет Петър Манолов даде серия интервюта за "Свободна Европа" и бе застигнат от всеобщи организирани проклятия, включително от ТКЗС-та, но и от Дружеството на пловдивските писатели, след което бе напъден... в Париж.