ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Георги Бърдаров: Прошката е катарзис, най-важното е да можем да простим на себе си

21 януари 2022

Георги Бърдаров:Прошката във всякаква форма е катарзис, личен, обществен, политически и т.н., но в моите очи и тези на героите от романа ми прошката е дълбоко лично нещо, защото най-важно е да можем да простим на себе си. Едва тогава ще сме способни да прощаваме на другите хора. Всички ние правим грешки, но както е казал Иисус: „Нека, който е безгрешен пръв да хвърли камъка“.

Здравка Евтимова: Година изпълнена с предизвикателства, изискващи реакция и мъдрост

14 януари 2022

Здравка Евтимова:За мен беше година, изпълнена с предизвикателства в една или друга степен, изискващи нашата реакция и мъдрост. А що се отнася до обществото ни, ако мога да направя едно такова сравнение - България се намира в пубертета на своята демокрация и както при всеки пубертет, понякога изпитва тъга, чувство на самота, на неудовлетвореност. Знаете през какво преминахме. Беше година на протести, на смяна на няколко правителства, проведохме няколко избора. Накрая политическите сили успяха да сформират кабинет, който е натоварен с много надежди.

Теодора Димова. Тихият полъх

06 януари 2022

Политиката и политическите пристрастия и страсти сякаш ни превзеха, неусетно ги интериоризирахме, превърнахме ги в наш център, същина и същност. Сякаш няма поезия, музика, любов. Не си признаваме, че е така, защото съзнаваме, че е обидно. Но всяка трета дума изчерпва всяка друга тема и четвъртата е за политика.