ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Иван Кръстев: Разделението на света на имитатори и модел е силно уязвимо

27 май 2020

Кръстев: Целият ни живот е подражание. Но „Краят на историята” (по едноименната книга на Фукуяма - бел.ред.) е епоха на подражанието, защото след края на Студената война остана само един модел, който си заслужаваше да бъде имитиран: западният модел. Съветският модел се беше провалил и всички ние искахме максимално бързо да станем като Запада, да станем нормално общество. Но това, за което тогава не си давахме сметка, е, че разделението на света на имитатори и модел е силно уязвимо. Подражателят много скоро разбира, че животът в страната Папагалия има своята тъмна страна. Позицията на политически имитатор е особено болезнена в една културна среда, която непрекъснато ти казва да си оригинален и уникален.

Владимир Зарев: Пред невидимия вирус всички ние сме уморително равни

19 май 2020

- Чудовищата в съвременния свят са много, така че няма да ми е трудно да избера някое от тях. Разбира се, има по-малки, почти симпатични чудовищeнца, но напоследък и едно, което най-вероятно ще промени човечеството. Отдавна ме измъчва подозрението, споделял съм го и в медиите, че човешкият разум е ракът в природата, че в своето неконтролируемо, опустошително развитие той, подобно на раковите клетки, метастазира, променя, изтощава и най-сетне унищожава благодантата среда – света, който го е създал. Либералният модел създаде не само глобалната икономика, но успешно моделира и т.нар. глобален човек. Той трябва да бъде с изличена национална принадлежност, да бъде под средно интелигентен, да бъде професионалист в работата си, следователно да умее до съвършенство някаква сръчност и да притежава най-важното качество – да консумира, да консумира и да консумира

Георги Господинов: Бъдещето не ни е вече дом, търсим нови убежища

11 май 2020

Винаги съм вярвал, наречете го наивно, глупаво и сантиментално, че книгите произвеждат смисъл. Аз самият имам нужда от това всекидневно. Някъде четох, че от всички повърхности коронавирусът се задържа най-кратко върху хартията, само 3 часа. Поне от книгите няма защо да се боим.