ПОСТИЖЕНИЯ

Реализиращ се в Америка творец се представя и пред българска публика

13 юли 2022

От дълги години той живее и твори в Ню Йорк. Банкноти с отнета номинална стойност са превърнати от художника в произведения на изкуството.

В Америка творения на Хубен Черкелов има в престижни музеи. Заминал е, защото иска хоризонт и признание.

През последните години той на няколко пъти бе с произведенията си в България. И това прави творчеството му по-разбираемо или по-разпознаваемо и от българската публика.

Веско Ешкенази е от професионалистите отдадени на мечтите

15 юни 2022

Има звезди в професията със световна слава и признание. Виртуозният цигулар е от най-бляскавите имена на съвременна музикална България.

Кариерата на цигуларя се развива в Нидерландия. След 2000 година той е концертмайстор на световно известния амстердамски оркестър Концертгебау.

Славата на оркестъра е огромна. И това гарантира или провокира стремеж към отдаденост. Веско Ешкенази е силно отдаден на класическата музика.


Музикантът свири на цигулка Гуарнери дел Джезу. Стойността на инсрумента се измерва със стойността на цигулките Страдивариус.

Flash Back. Към творчеството на големия скулптор Асен Пейков

15 април 2022

Рим всяка седмица посреща хиляди туристи от цял свят. Те са привлечени от архитектурни паметници, неповторима атмосфера, знакови места в древния град.

На международното летище Фиумичино туристът е „посрещнат” от гиганстка статуя на Леонардо да Винчи. Създадена е от Асен Пейков.

Забележителен български скулптор, свързал творчеството си с Рим и Италия, Асен Пейков е емблема на българското културно присъствие във вечния град.