СРЕЩИ

Антоанета Бачурова & Владимир Люцканов. „8 минути и 19 секунди“

14 август 2018

„8’19” е продукция на БНТ, съвместно с VIP Media Film. Заглавието идва от едноименния разказ в сборника на Георги Господинов „И всичко стана луна“. С нелеката задача да филмират късата проза на един от най-обичаните съвременни български автори са се нагърбили продуцентите Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов, който е и режисьор на една от новелите, озаглавена „Закъснелият дар“. Той е поканил още петима режисьори да „преразкажат“ по свой начин, с езика на киното други пет разказа. Петър Вълчанов снима „Обащиняване“, Кристина Грозева – „Дъщеря“, Теодор Ушев – „Кристин, която маха от влака“, Надежда Косева – „Старецът и морето“ и Любомир Младенов – „Лицата от последните дни“.
В ролите ще видим известните български актьори Светлана Янчева, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Китодар Тодоров, Ирмена Чичикова, Таня Шахова, Иван Савов и други, включително и майстора на фотографския портрет Симон Варсано, който дебютира като актьор. За аниматора Теодор Ушев това също е дебют в игралното кино.
Оператори са Крум Родригес, Веселин Христов, Диан Загорчинов, Кирил Проданов и Дилян Георгиев.
Продуцентите Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов, режисьор на „Закъснелият дар“ във филма-омнибус „8 минути и 19 секунди“ („8’19”). Снимки ФБ

Проф. Ангел Димитров: С колегите историци от Македония ще говорим за миналото, но и за европейското бъдеще

26 юли 2018

Кои са основните проблеми, които България ще постави на масата за разговори и ще се опита да изглади? Кои митове ще оборвате?- Създаването на тази комисия като част от договора за добросъседство е още в началната си фаза. На 14 май бе първата работна среща на българската част от комисията, макар и не в пълен състав. Все още обмисляме начина на работа, който ще предложим на колегите от Република Македония. Още не сме избистрили дали ще вървим хронологично, дали ще анализираме тематични кръгове, или ще започнем с нещо по-конкретно от македонските тези при интерпретацията на миналото, които са в учебниците и формират младото поколение в Македония.


Не сме се срещнали досега и с македонските колеги, не знаем тяхната гледна точка за хода на разговорите. Така че е рано да влизаме в конкретика, която може да създаде спънки в бъдещата работа.


Разбира се, имаме идеи, но те не са нещо завършено и вече решено.

Андрей Ковачев: Европа трябва да инвестира повече в отбрана

12 юли 2018

- Като цяло успяхме ли в това българско председателство да насочим вниманието към темата „Западни Балкани“?
- Категорично. И това беше нелека задача. В началото мнението на някои беше, че темата не бива да е приоритет, защото няма мнозинство в Европейския съюз за ново разширение. Но според мен беше правилно да насочим усилията в тази посока. Виждаме и че Хърватия, която ще е председател през 2020 година, заяви, че ще направи подобна среща на върха за Западните Балкани. Знаете, че последната такава е била в Солун преди 15 години, преди тази в София. Така че следващата среща се очаква да е в Загреб. Преди това обаче трябва да работим и по много други важни теми като интернет, свързаност, роуминг, пътища, летища, образование и достъп на младите хора до програми, използването на фондовете на ЕС. Свързаността ни на Балканите е изключително ниска. Като погледнете картата на Европа, ще видите, че има какво да наваксваме по отношение на газови връзки, инфраструктура... Само така регионът ще стане конкурентоспособен в Европа.