СРЕЩИ

Койна Русева: …Салонът беше препълнен, те дишаха с нас и беше великолепно…

02 август 2022

Койна Русева: Спектакълът се прие много добре, а аз нямах и нужда някой да ми го казва, защото усещах дъха на зрителите по време на премиерните представления. Салонът беше препълнен, те дишаха с нас и беше великолепно. Надявам се не само театралната публика, запозната с творчеството на Булгаков и чела романа, да има интерес. А и хората, които не са се докоснали до него, след като им разкажем нашата версия, дай Боже да проявят желание да прочетат оригинала.

Проф. Ана Кочева: Думата добросъседство винаги би трябвало да има една и съща семантика...

26 юли 2022

Проф. Ана Кочева: Думата добросъседство е еднозначна и тя винаги би трябвало да има една и съща семантика, като в нея следва да се включат освен изпълнението на договора още: премахването на антибългарската реторика в РСМ, спирането на посегателствата и манипулациите на документални исторически и езикови източници; разкриването на досиетата на тайните югослужби; разграничаването от дейността на сепаратистката ОМО-Илинден; преустановяването на наливането на огромни средства за антибългарска пропаганда извън РСМ.

Проф. Пламен Павлов: Левски винаги е говорил, че комитетската мрежа трябва да обхване и Македония

18 юли 2022

Проф. Пламен Павлов: Когато се говори за Левски, може би най-много се набляга на земите около Карлово, Ловеч и изобщо районите, в които се създават първите комитети, когато Българският революционен централен комитет е най-активен - между 1869 г. и 1872 г. Там се създават първите комитети. Ловеч е столицата на вътрешния център на БРЦК, оглавяван от Левски.

Самият той в документите на организацията казва: “Там, където живее българинът”, тоест България, Тракия и Македония. А по западноевропейски маниер на географската карта името България е поставено върху Северна България, заедно с Добруджа и Поморавието, докато Тракия и Македония се смятат за отделни провинции.