СРЕЩИ

Проф. Андрей Пантев: Свещените камъни на Европа…

18 април 2019

- Проф. Пантев, катедралата „Нотр Дам“, символ на красотата и историята на Париж, бе опожарена. Можем ли да кажем, че една многовековна история, не само на Франция, но и на Европа, изчезна пред очите ни?
- Не бих казал. За мен това не означава край на една многовековна цивилизация и култура и раса. Но все пак намирам символика със случващото се напоследък. Мисля си, че Европа най-сетне трябва да престане да смята, че е родилната майка на всички култури. Все пак четирите световни религии не са родени на този континент. Трябва да разберем, че до голяма степен благополучието, материалното и културно превъзходство на Европа се дължи и на колониализма. Така че тук трябва да имаме предвид, че свещените камъни на Европа не са вечни. Това, което наричаме евроантлантически ценности, са общочовешки стойности. Един японец или австралиец е не по-малко благороден, отколкото някой европеец. Тази мания да изтъкваме европейското като предимство трябва да приключи. Не ми се вярва пожарът на катедралата „Нотр Дам“ да е преднамерен, защото досега музеи, църкви и библиотеки не са унищожавани. Но това ни дава основание да смятаме, че вечният постулат за превъзходството на Европа явно вече не се възприема не само извън европейците, но и сред самите тях.

Йорданка Фандъкова: Развитието на София не зависи от избори, а от постоянна работа

03 април 2019

- В края на януари Столичният общински съвет прие бюджета на града. Кои са основните приоритети в него?
- Предложихме бюджет в размер от 1,75 млрд. лв. Само преди 10 години бюджетът на София беше около 1 млрд. лв., а когато започнах работа като заместник-кмет, заварихме средства под половин милиард. Тези числа изразяват и темповете на развитие на града. Преди да говорим за изразходването на парите, полагаме големи усилия за събирането им. Нашите приоритети са последователни, устойчиви и най-важното, безспорни. По време на дебатите за бюджета нито една политическа група не предложи нещо друго. Това са приоритетите на гражданите - транспорт и транспортна инфраструктура, екология и образование. В образованието имаме рекорден бюджет – близо 76 млн. лв., които са за строителството и модернизацията на детски градини и училища. В последните години построихме над 90 сгради на детски градини. Ще припомня, че преди това десетилетия нямаше построена детска градина, нещо повече, те се приватизираха и заменяха за няколко панелни апартамента. 2019 г. ще строим 15 сгради на детски градини и 10 нови сгради на училища, като в 5 от тях ще бъдат изградени и физкултурни салони. Продължаваме и с цялостната модернизацията на други 26 учебни заведения. Само доброто образование може да гарантира дългосрочното развитие на града и страната.

Жана Караиванова: Струва си да инвестираме живота в стойностни неща

19 март 2019

- Кои бяха първите ви действия на тази отговорна позиция?
- Когато през ноември 2017 г. влязох за първи път в директорския кабинет на Националния филмов център, нито аз, нито съсловието имахме информация, че само след 1 месец българското кино ще загуби правото да бъде финансирано от НФЦ (на 31.12.2017) и че на бюрото ми стоят недовършени законова база за разплащане за периода 2018-2020 г., законови основания за затваряне на мониторинга от Европейския съюз, стратегия за българското кино, заповед за назначаване на задължителния по закона (ЗФИ) консултативен орган Национален съвет за кино (НСК) – тези базови неща. Оказа се, че първо ще трябва да оправя цялата тази административно-законодателна основа, нещо, което предполагах, че ще заваря готово на бюрото си като наследство от предишното ръководство, за да го продължа и доразвия. Тук става въпрос за дейност, свързана с европейско законодателство, и за адаптиране на нашия закон към законите на Европа, така че работата, която предстоеше, имаше и много сериозен международен елемент, отговорност за стоежа на цялата ни индустрия сред европейските филмови центрове и в международен план като цяло.