СРЕЩИ

Андрей Ковачев: Европа трябва да инвестира повече в отбрана

12 юли 2018

- Като цяло успяхме ли в това българско председателство да насочим вниманието към темата „Западни Балкани“?
- Категорично. И това беше нелека задача. В началото мнението на някои беше, че темата не бива да е приоритет, защото няма мнозинство в Европейския съюз за ново разширение. Но според мен беше правилно да насочим усилията в тази посока. Виждаме и че Хърватия, която ще е председател през 2020 година, заяви, че ще направи подобна среща на върха за Западните Балкани. Знаете, че последната такава е била в Солун преди 15 години, преди тази в София. Така че следващата среща се очаква да е в Загреб. Преди това обаче трябва да работим и по много други важни теми като интернет, свързаност, роуминг, пътища, летища, образование и достъп на младите хора до програми, използването на фондовете на ЕС. Свързаността ни на Балканите е изключително ниска. Като погледнете картата на Европа, ще видите, че има какво да наваксваме по отношение на газови връзки, инфраструктура... Само така регионът ще стане конкурентоспособен в Европа.

In memoriam: проф. Божидар Димитров

05 юли 2018

„Загубихме един голям учен, който посвети живота си на каузата на България, загубихме великолепен човек с голямо сърце и широка душа! Поклон пред паметта му!“, се казва в съболезнованието на председателя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов.

Ани Владимирова, психолог: Спойката на едно семейство е в ясната мъжка и женска роля

26 юни 2018

- Г-жо Владимирова, историята на онкоболната Теодора, чието състояние се влоши в Бразилия след алтернативно лечение от медиум, трогна обществото ни. Кажете като психолог какво ни кара да се доверяваме на измислени лечители или врачки?
- Това са легендите за спасение, които се разпространяват между хората, търсещи надежда. Спомнете си разказа за „Бялата лястовица“, който е писан още в началото на миналия век, но е много характерен за народопсихологията ни. Когато хората не могат да намерят рационална надежда, се насочват към ирационалното. А то е свързано с необясними явления. Мисълта, че животът ти може да е към края си, те ужасява. Особено ако си млад. Тогава изпитваш потребност да търсиш нещо, което да отклони вниманието ти от страшната мисъл. Македонците имат един много точен израз - че „страхливецът умира хиляди пъти, а смелият само веднъж“. Мога да я преформулирам по следния начин - младият човек не може да приеме идеята за смъртта, затова се опитва да я отклони по всякакъв начин.