СРЕЩИ

Проф. Иван Илчев: Мигрантите смазват дори Римската империя

13 ноември 2018

Проф. Иван Илчев е специалист по история на Балканите, бивш ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и ръководител на един от най-големите проекти по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".
- А какво представлява проектът?
- Това е най-големият проект от този тип в България досега в областта на хуманитарните науки, свързан и с IT-технологиите, и с инженерните науки. В него влизат четири университета и шест института на БАН, Народната библиотека, Регионалният исторически музей, Столична община като асоцииран член. В екипа са общо около 250 учени. Лично аз мисля, че поне до момента подобен мащабен проект не е имало. Целта на проекта е да се създаде инфраструктура, която да позволи на учените да участват в конкурси за европейски пари. До момента не можехме да си го позволим точно поради липсата на адекватна инфраструктура. Проектът е свързан с ролята на културно-историческото наследство. В него са включени няколко лаборатории за дигитализиране на движимото и недвижимото културно-историческо имущество. От есента ще тръгнем и по общините, за да им представим това, което можем да им дадем, и да поговорим с тях какво биха искали те да дигитализират.

Проф. Андрей Пантев: Учителите са новите будители, в тях е последната ни надежда

02 ноември 2018

Влезе ли учителят в клас или пред една студентска аудитория, той трябва да очарова тези, на които преподава. А дали си с лаптоп или с тефтерче, няма никакво значение. За всяка една тема, независимо дали е технологическа или хуманитарна, може да се намери информация в интернет. Важен е личният контакт. Затова се казва преподавам - предаваш знания, които имаш. Иначе информация може да намериш отвсякъде,
казва проф.Андрей Пантев

С откритията в Черно море сме на път да променим историята, казва проф.Людмил Вагалински

23 октомври 2018


- С какво вашите открития ще преобърнат историята на корабоплаването?

- В това отношение говорим за коригиране на някои моменти. Да речем, за историята на корабоплаването е ясно, че имаме факти за съществуването на българско корабоплаване в края на 8-и - 9-и век – времето на Първата българска държава. Тези факти показват, че българите са плавали много по-рано, отколкото досега се смяташе и както е написано в учебниците. Охранявали са морето, а не са били затворени във вътрешността. Българската държава се е възползвала от морето.