СРЕЩИ

Кирил Вълчев, директор на БТА: Политиците трябва да узреят, че голямата им битка е срещу фалшивите новини

25 февруари 2021

Кирил Вълчев: Хайде да не започваме с реформа. БТА е много славна традиция. Това е една от най-старите агенции в света от 1898 година, със сигурност най-значимата на Балканите. Много е важно да се започне с приемственост. Оттук нататък трябва развитие. Традиционните медии имат нужда от платформа, каквато е БТА, на която да бъде събирана цялата информация. Дори Максим Минчев (бел. ред., бившият генерален директор на БТА, който почина през ноември) обясняваше, че бъдещето е в отварянето към свободна информация. Водим спор с фалшивите новини, от друга страна казваме, ама истинските новини ще са платени. Кои са истинските новини?

БТА може да стане платформа на истинската информация, върху която да стъпят и другите медии. Вярвам, че БТА ще съхрани тази традиция, че новините тук са верни.

Имунологът доц. Велизар Шиваров: Тези, които се ваксинират, ще помогнат индиректно на нежелаещите да го правят

18 февруари 2021

Доц.Шиваров: Колко време след боледуването е добре да се постави ваксина все още не се знае, все още няма данни, аз бих казал, ако човек е преболедувал много скоро, да изчака няколко месеца, хора обаче, които са преболедували леко или са били доказани само като носители, е добре да се ваксинират в момента, в който ваксината е достъпна. При ограничен брой на началните дози е хубаво да отиват там, където ще имат най-голям ефект, тоест за тези, които все още нямат никакъв имунитет. Хората, които се ваксинират, ще помогнат индиректно на тези, които не желаят да се ваксинират.

Режисьорът Ивайло Пенчев: Харесвам гротеската. В моите филми тя присъства

11 февруари 2021

Ивайло Пенчев: Има евтини, има и скъпи филми. Моята концепция е, че трябва да правим филми за зрителите. За мен на първо място е публиката, тя решава дали един филм става за гледане. Затова и предварително направих тестова прожекция – поканих стотина случайни зрители, непрофесионалисти и заснех с камера техните реакции. Видях къде куца филмът, къде задържа темпото. Те попълниха анкетни карти с 25 въпроса и аз направих корекции в картината, отрязах някои сцени.