СРЕЩИ

Доц. Георги Бърдаров: Поколенията преди се сменяха на 15 г., а сега- на 3 до 5 г.

06 декември 2019

- Ние имаме абсолютно нормална раждаемост според нивото на развитие, на което сме. Данните сочат, че и другите държави ще стигнат постепенно до този етап на демография. Коефициентът на Тетнус, който показва средния брой деца, родени от жена във фертилна възраст, е основен показател в демографията. В Европа най-ниският е в Италия – 1,1, а най-висок е в Ирландия – 1,6. Коефициентът на раждаемост, който е по-популярен, е 7,6 промила за Италия и 12,9 промила за Ирландия. За България той е 9 промила – отново сме по средата.

In Memoriam: Стефан Данаилов

28 ноември 2019

Данаилов до последно играеше в театъра - участваше в постановката "Актрисата" от Питър Куилър в Народен театър "Иван Вазов". В последните години той се появяваше по телевизията в сериалите "Фамилията", "Стъклен дом" и "Столичани в повече". Данаилов преподаваше в НАТФИЗ, където студентите смятаха за чест да бъдат напътствани от него, и беше известен измежду тях като "Мастера". Той пое осмия си клас през 2016 г.

Да нарисуваш история, тъга, радост, е една от най-вълнуващите професии, казва световноизвестният аниматор Теодор Ушев

19 ноември 2019

Вече имате световно признание с него. Колко важна за Вас е българската му премиера?
- В някакъв смисъл, е най-важната за мен. Да, филмът има вече своя фестивален живот, скоро приключи северноамериканското му представяне. След световната му премиера в Торонто, го показахме в Лос Анджелис, Сан Франциско, Отава, Монреал. След това в няколко града в Испания, предстои Токио, Лайпциг, Париж, Филаделфия, а на 17 ноември - София.
Понякога животът прави тези съвпадения - на същата дата преди година, видях баща си за последен път и си взех сбогом с него. Този филм и това събитие са посветени на него! Той не можа да види филма, който беше моето обяснение в обич и признателност към този скромен, силен и велик за мен човек.