СРЕЩИ

проф. Михаил Константинов: Местни избори 2019 - опасности и проблеми

21 октомври 2019

Задължително ще имаме поне три избора: за кмет на община (общините у нас са цели 265 на брой!), за общински съветници (от 11 до 61 на брой в зависимост от общината), както и за имена на конкретни съветници, издигнати от партии или коалиции чрез механизма на т.нар. преференции, или предпочитания. Толкова изборни опции ще имат хората, живеещи в центровете на 262 общини без София, Пловдив и Варна. Ако обаче живеем в по-малко населено място, ще можем евентуално да гласуваме и за кмет на това населено място. Така изборните опции стават четири.

Андрей Ковачев: Евроинтеграцията е двупосочна улица

11 октомври 2019

- Eвропейската интеграция е инструментът за преодоляване на разединението от миналото, на манипулациите и разпространението на омраза. България сключи Договор за добросъседство, в който ясно е записано, че имаме общо минало. Тук става дума за хора, принадлежащи към една история, и тук не може да има компромис по отношение на манипулирането на фактите. Искаме и винаги сме защитавали европейската интеграция, но това не е безусловно. Евроинтеграцията е двупосочна улица, Северна Македония трябва да извърви своя път. Знам, че това е трудно. Все пак става дума за период от 70 години, през които няколко поколения са живели с манипулации - с фалшифициране на историята, с представянето на България в тъмни окраски. Винаги сме били описвани като лошите, които искат да окупират и да завземат територията на Северна Македония.

Красимир Вълчев: Ресорът за образованието и науката е ресор за бъдещето…

02 октомври 2019

При висшето образование студентите намаляват. Имаме система от предимно специализирани висши училища. Тя се разрасна профилно. Приемът достигна своя максимум на либерализация. Намаляваме силно социални и стопански и правни науки, но искаме да има повече деца в педагогически и инженерни професионални направления. Основната стратегия за развитие през следващите години е на свързаност. Предложили сме изменение в закона за висшето образование“, посочи Вълчев.
По думите му те трябва да бъдат свързани с бизнеса и да са в центъра на иновациите и в развитието на регионите.