СРЕЩИ

Интересът към инженерните специалности е различен от страна на бизнеса и от страна на кандидат-студентите

07 декември 2017

- Проф. Михов, на последното заседание на Съвета на ректорите гилдията поиска ограничаване на нетипичните специалности в различните университети. Защо се обединихте около това становище?
- Ставаше въпрос за въвеждане на мораториум върху разкриването на нови образователни звена като филиали, колежи, както и за нови специалности, които са неспецифични и неприсъщи за конкретно учебно заведение. Мотивът е ясен - нароиха се много структури на фона на една доста малка България и това породи появата на т.нар. нелоялна конкуренция между университетите. Това се отнася за случаи, при които например един инженерен ВУЗ разкрива обучение в областта на икономиката. Когато се разкрива колеж, трябва да се направи анализ на това дали в дадения регион има наличието на достатъчно кадри както от съответните професионални направления, както и структури, които биха могли да извършват обучението.

Режисьорката Адела Пеева: Изследвам тънката граница между патриотизма и национализма

30 ноември 2017

В най-новия си филм „Да живее България“ известната документалистка изследва щекотливата тема за национализма като социално-политическо явление на съвремието ни. Герои на творбата са младежи и техни сподвижници от различни поколения – възрастни и деца. Без каквото и да било авторско вмешателско и признак на тенденциозност режисьорката проследява процесите на зараждане и изяви на т.нар. национализъм в тяхната сложност и противоречивост.

Виктор Божинов: Искам "Възвишение" да се хареса на най-обикновените хора

15 ноември 2017

Възвишение" определено е сред най-чаканите филми на годината. Това се дължи не само на факта, че е сниман близо година, а и заради епохата, която обхваща - периода на Османско владичество. Режисьорът Виктор Божинов си поставя сложната задача да направи филм по едноименния роман на талантливия Милен Русков, който се нарежда сред най-продаваните книги в новата ни литературна история. Божинов е един от най-активно работещите съвременни български режисьори. За период от близо 10 години участва в над 55 игрални филма и работи със световни имена в киното от ранга на Режис Варние, Шльондорф, Братя Тавиани и др. През 2007 година заминава за Русия, където е част от продукции на Сони Пикчърс и Фокс.