ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Олимпийските игри и българското участие в тях(2)

03 септември 2021

Олимпийските игри вТокио ще останат в съзнанието на приятелите на спорта тук и по света като уникални: игри по време на пандемия. Реализирането им е израз на стремежа на човешкия дух и воля към възстановена нормалност.

През 2020 година разрастването на пандемията, обхванала страни в различни континенти, не позволи провеждането им - игрите бяха пренасрочени за след една година: от юли 2020 - на юли 2021.

В началото и някъде до към средата на 2021 в Япония имаше някакъв оптимизъм в обществото и институциите: организаторите потвърдиха провеждането на игрите през юли 2021, но при определени условия.

Олимпийските игри и българското участие в тях(1)

17 август 2021

Олимпийските игри са събитие без аналог в развитието на света. Средоточие на различни аспекти на човешките взаимоотношения: социални, културни, финансови, политически, отбелязаха медии още преди старта на игрите.
Политиката няма място в спорта. Така би следвало да бъде. Разминаванията в гледните точки не следва пряко или индиректно да влияят върху спортните битки: честни, безкомпромисни, със силен емоционален заряд.
Великите сили като правило доказват своето превъзходство и по спортните терени, въпрос на ресурс, но в свят на мир и разбирателство. Малките държави показват практики, умения, поглед към перспективата.

Мария Гроздева заминава в Токио…на седма Олимпиада

20 юли 2021

„В нашия спорт работим с главата”, казва изключителната Мария Гроздева. Мисълта и изстрелва точната фраза. Тя е звездата на България в стрелбата с пистолет.
Гроздева е Олимпийски шампион на 25 м.малокалибрен пистолет от Сидни 2000 и Атина 2004 . Има и 3 бронзови олимпийски медала на пневматичен пистолет - от Барселона 1992, Атланта 1996 и Атина 2014 г.
В средата на 2019, след триумф на състезание в Пекин, тя се класира за стартовете на ОИ 2020 в Токио.